5 dingen die je moet doen om eigenaarschap te creëren

Terug naar overzicht

5 dingen die je moet doen om eigenaarschap te creëren

Eigenaarschap is wat we graag willen zien bij medewerkers en teams. Gelukkig pakken de meesten het vaak op.
De realiteit is echter ook dat soms eigenaarschap niet genomen wordt: er zit veel meer in dan er uit komt, resultaten zijn minder mooi dan ze zouden kunnen zijn, er wordt niet met elkaar gesproken over de resultaten op een manier die tot leren leidt.

Eigenaarschap creëren is een van de mooiste dingen die je als leidinggevende voor je medewerker kunt doen: hij gaat resultaten voor elkaar krijgen die tot nu toe nog niet gerealiseerd werden.

Hoe doe je dat? Je krijgt gegarandeerd succes met de volgende must-do’s:

#1: Wees helder en inspirerend: ‘kan ik op je rekenen?’

Eigenaarschap begint bij een medewerker die een heel helder en concreet beeld heeft wat van hem verwacht wordt en hier commitment voor afgeeft.

Te vaak zie ik dat de leidinggevende denkt dat het volstrekt helder is wat er van een medewerker verwacht wordt, en dat dan vervolgens blijkt dat dit bij de medewerker helemaal niet zo duidelijk is. Weet je zeker dat het navigatiesysteem van de medewerker op ‘Rome’ is ingesteld en niet ‘kijk maar, een grote stad in het zuiden van Europa’?

Helderheid is de helft. Commitment is de andere helft. De taal die je hiervoor kan gebruiken is ‘kan ik op je rekenen?’.

Die checkvraag wordt vaak niet of niet expliciet gesteld. Als je deze vraag stelt en je krijgt een helder ‘ja’ dan heb je een mooi begin gemaakt met het creëren van eigenaarschap. 

#2: Spreek vroegtijdig aan

Soms zie je als leidinggevende simpelweg niet het resultaat dat je van iemand verwacht had. Cruciaal is wat je dan doet: bespreek je het of negeer je het? Als je dit soort ‘momenten van de waarheid’ laat lopen als leidinggevende dan brokkelt het eigenaarschap snel af. Je geeft onbedoeld de boodschap af: het is oké zo. Aanspreken is een pakket van helder zijn wat je verwacht had en wat je zag aan resultaat. Daarnaast  checken of iemand zelf ook vond dat hij daar eigenaar van was, waardevrij onderzoeken hoe de aanpak van de medewerker was, samen kijken naar een solide plannetje voor de toekomst, en het borgen van toekomstige performance.

#3: Laat de medewerker een verslag maken van de eigen ontwikkeling

Het voeren van een gesprek als hierboven is een van de meest inspirerende contactmomenten die je met je medewerkers kunt hebben. Als je het goed doet…..

Je bouwt verder aan eigenaarschap als je jouw medewerker een verslag van het gesprek met jou laat maken. Daarmee toont iemand eigenaarschap voor zijn leerproces.

In de realiteit is het verslag vaak afwezig, of algemeen en vaag, of door de leidinggevende geproduceerd. Het effect op eigenaarschap is daarmee desastreus.

#4: Beloon de mix van ‘fout en progressie’

De een roept nog harder dan de ander: bij ons in de organisatie geldt: ‘fouten maken mag’. In de realiteit kom ik die cultuur lang niet altijd tegen. Succes bereik je als je fouten acceptabel laat zijn (het wakkert het nemen van initiatief aan, ondernemerschap), maar alleen in combinatie met progressie. Een fout op zich is de dommigheid ten top, een fout waar eigenaarschap voor opgenomen wordt leidt tot een leerproces dat zichtbaar en aantoonbaar leidt tot progressie.

Je kunt dit versterken door juist de combi van de fout en de progressie expliciet te belonen. Dat begint bij het uitspreken van de waardering en kan door het vastleggen in een performance portfolio waar je met elkaar naar kunt kijken. Zo wordt zichtbaar dat het talent van je mensen ook werkelijk in prachtige resultaten wordt omgezet.

#5: Wees aanspreekbaar

Eigenaarschap ontwikkelen bij anderen betekent altijd ook zelf eigenaarschap laten zien. Zelf het voortouw nemen, hand in eigen boezem steken als er een keer iets niet helemaal loopt zoals je had verwacht, en altijd opbouwend aanspreekbaar zijn voor de resultaten en het gedrag dat je zelf laat zien.

Zoals Robert Frost ooit zei: ‘When you blame others, you give up your power to change’

Kun jij niet wachten om de resultaten van deze must-do’s in jouw organisatie te zien? Wij ook niet! Graag komen we daarom eens een kop koffie drinken om dit blog toe te lichten. Bekijk hier welke consultant het best bij jou past. Of lees hier alles over Eigenaarschap.

5 dingen die je moet doen om eigenaarschap te creëren

Wil jij eigenaarschap ontwikkelen?

Wil jij verder sparren naar aanleiding van deze blog? Vul je gegevens in in en wij nemen contact met je op.

Wil je weten wat we met jouw gegevens uit dit formulier doen? Lees dan onze privacyverklaring.

Wil jij eigenaarschap ontwikkelen?

Dat kan met oa. games, leergangen, scans en workshops bij Performance Matters!

Vind onze diensten hier