5 mentale manieren om jezelf klem te zetten.

Terug naar overzicht

5 mentale manieren om jezelf klem te zetten.

‘Take it easy, take it easy, don’t let the sound of your own wheels drive you crazy’

The Eagles

Ik kan me voorstellen dat je tegen dingen aanloopt als professional.  Een van die dingen kan zijn dat alles op rolletjes loopt, dat je al je resultaten die je in je stoutste dromen hebt kunnen bedenken ook daadwerkelijk gerealiseerd hebt of aan het realiseren bent, en dat alles uiterst efficiënt en effectief. 

Als je een beetje moe van jezelf wordt en om je omgeving even een break te gunnen van jouw onstuitbare productiviteit heb ik hier vijf mentale manieren om een stuk minder succesvol te zijn. Het zijn vijf manieren die normale stervelingen regelmatig toepassen.

1.Creatief bezwaren verzinnen

Jij weet natuurlijk als geen ander dat simpelweg nu een eerste stap zetten richting een voor jou belangrijk resultaat de weg is om te gaan.

Je kunt je mentale capaciteiten ook gebruiken om bezwaren te verzinnen om die eerste stap te zetten.

Geloof me, je kunt je dag vullen met hersenspinsels als: ‘ik weet niet hoe ik moet beginnen, ik heb eigenlijk tien andere dingen te doen, wie ben ik om succesvol te willen zijn, o ja ik moet m’n mail nog bijwerken, het is te lekker weer om nu aan de slag te gaan, de deadline is pas over een week’.

Zodra we aan de slag gaan worden we kwetsbaar. Het kan spannend worden omdat het resultaat van onze acties misschien niet goed uit gaat pakken, er een negatief oordeel over kan komen: hoon en afwijzing liggen wellicht op de loer.

Gelukkig is daar ons brein om onszelf uiterst creatief te behoeden voor al dit gedoe. We kennen genoeg excuses om aan de slag te gaan, en als die geen hout snijden verzinnen we er gewoon een paar bij.

Dus wees gerust: zet NIET gewoon een eerste kleine stap die kan gaan leiden tot een resultaat dat er voor jou toe doet.

2. De toekomst negatief voorspellen: de reactie van de ander

Jij bent natuurlijk niet nerveus of angstig aangelegd, maar als je jezelf klem wilt zetten moet je dit toch eens proberen: ga de toekomst voorspellen.

Een manier om dat te doen is om mentaal de reactie van een voor jou belangrijke andere persoon te voorspellen. Voorspel een negatieve reactie. Verzin / besef dat die ander waarschijnlijk op jouw initiatief gaat zeggen: ‘wat een stom idee’ ‘nee, geen behoefte aan jouw bijdrage’ ‘wie denk je wel niet dat je bent?’. Het gaat je enorm helpen om elk momentum van jouw creërend vermogen in de kiem te smoren.

Anderen zijn hier meesters in. Ze ‘weten’ al hoe en dat ze afgewezen worden. Het is hun brein die op een onnavolgbare manier aan het werk is.

Helder? Ga dus NIET gewoon het contact met de ander aan en laat hun reactie hun reactie.

3. De toekomst negatief voorspellen: onze eigen prestatie

Dit is de toekomst voorspellen voor gevorderden. Naast de manier die ik hierboven beschreven heb (het negatief voorspellen van de reactie van de ander) kun je ook de toekomst negatief voorspellen ten aanzien van je eigen prestatie. Ook al moet het nog gebeuren (het betreft de toekomst), benut je mentale capaciteiten om jouw toekomstige gedrag alvast negatief te beoordelen: ‘ik kan het toch niet’ ‘het is te zwaar en het duurt te lang om te bereiken wat ik wil’ ‘het wordt vast een presentatie van niks’.

Bedenk dus NIET hoe de eerste stap er uit kan zien en zet die stap en ga pas daarná kijken wat het effect is van jouw stap. 

4. Mentaal goochelen met kritiek

Of je nu succesvol was, bent of gaat zijn of niet, kritiek komt vroeg of laat op je pad. Om nou te voorkomen dat je daar van leert of er zelfs door geïnspireerd wordt: trek al jouw mentale registers om blokkerend met kritiek om te gaan: maak het persoonlijk (‘zie je wel, ik kan ook helemaal niks’), ga mentaal in de aanval (‘alsof die koekenbakker het zelf allemaal zo goed kan en weet’), vindt iets van de manier van kritiek geven (‘misschien heb je wel een punt, maar niet op díe toon, niet op dít moment’) of doe aan een potje mentaal zelfbeklag (‘ik, ik die al deze tijd en effort erin gestopt heb, en het enige dat je kunt bedenken is om me kritiek te geven??’)

Wat je dus NIET moet doen: luisteren (nu of op een later – maar wel binnenkort – moment), achterhalen wat je anders had kunnen doen en hoe je het de eerstvolgende keer voor deze persoon beter kan doen. Je zou er maar van leren.

5. Negatief over anderen praten met onszelf

Soms vinden we iets van de mensen om ons heen met wie we professioneel te maken hebben. Het is bijna niet te doen om die functie van ons brein uit te schakelen. Als je jezelf klem wilt zetten, zwelg daar dan in. Pieker, maal en houdt een gloedvol betoog met jezelf over alle tekortkomingen van die ander, wees verontwaardigd en stop daar zo veel mogelijk tijd en energie in.

Bespreek het vooral NIET met de betreffende persoon, vermijd openheid en eerlijkheid. Ook NIET handig: een schop onder je eigen kont om gewoon weer aan de slag te gaan ook al lopen er mensen rond die misschien niet precies doen wat jij graag wilt.

Ik heb dit artikel natuurlijk niet voor jou geschreven. The Eagles zongen 'take it easy' ook voor een ander, niet voor jou. Ken je iemand in je omgeving of je LinkedIn netwerk die er iets aan heeft? Deel het dan en tag de betreffende persoon in de comments. 

Frans Wijngaarden

06-53317467

5 mentale manieren om jezelf klem te zetten.

Wil jij eigenaarschap ontwikkelen?

Wil jij verder sparren naar aanleiding van deze blog? Vul je gegevens in in en wij nemen contact met je op.

Wil je weten wat we met jouw gegevens uit dit formulier doen? Lees dan onze privacyverklaring.

Wil jij eigenaarschap ontwikkelen?

Dat kan met oa. games, leergangen, scans en workshops bij Performance Matters!

Vind onze diensten hier