Angst: de grootste vijand van eigenaarschap

Terug naar overzicht

Angst: de grootste vijand van eigenaarschap

In Nederland hebben 1,1 miljoen mensen een angststoornis. Het komt het meeste voor bij mensen tussen de 25 en 44 jaar. En dit is de groep waarbij er sprake is van een stoornis. Voor het leeuwendeel van ons is angst niet zozeer een stoornis, maar wel storend. Zeker als je wil gaan werken vanuit eigenaarschap.

Ik ben er eens voor gaan zitten en heb op een rijtje gezet waar ik allemaal bang voor ben of geweest:

Voor de toekomst, het verleden, het hier-en-nu. Voor oordelen van anderen, fouten die ik maak of wellicht zou gaan maken. Voor m'n dromen, idealen, om mezelf te mogen zijn. Voor het contact met jou, ben ik te groot of ben ik (of is ie) juist te klein.

Voor afgaan, falen, de spanning van dit moment. Voor de criticaster, mooie vrouwen, voor die ene vent. Voor het kwetsen, overrulen, de grootte van m'n kracht. Voor het kwetsbaar zijn, voor wat jij van mij verwacht.

Allemaal angsten die uit m'n leven gegrepen zijn. In onze voorstelling over eigenaarschap bezing ik deze angsten. Angst zie ik als de grootste vijand van eigenaarschap.

Angst kan eigenaarschap enorm in de weg staan. Hoe? Vijf voorbeelden:

  1. Verantwoordelijkheid nemen. Het kijken naar mijn aandeel als iets me niet gelukt is is lastiger als ik angst de leiding laat nemen. Bang dat m'n zelfbeeld er aan gaat of bevestigd wordt zal ik kritiek (al is het maar in m'n hoofd) ver van me werpen en de oorzaken buiten mezelf leggen.
  2. Pro-activiteit. Een idee laten zien, mezelf laten zien, initiatief tonen, het zal geremd worden als angst leidraad is. Zichtbaarheid brengt het risico mee van negatieve oordelen van anderen. Hoeveel moois missen we doordat we onszelf niet laten zien, expressief zijn en onze ideeën uitproberen?
  3. Zelfvertrouwen. Zonder zelfvertrouwen is het lastig eigenaarschap te nemen in je leven. Angst is zo ongeveer de bijl aan de wortel van zelfvertrouwen. In m'n boek (ja hier te bestellen) schrijf ik er een heel hoofdstuk over. Hele volksstammen hebben (vaak onbewust) beelden van zichzelf die door angsten gevormd en gevoed zijn.
  4. Lerend vermogen. Als je vanuit angst geen experiment aangaat, hoe ga je dan leren? Als je vanuit angst geen kritiek organiseert zodat je het de volgende keer beter kan doen, hoe ga je dan leren? Als je vanuit angst niet de rust neemt om je zelf stap voor stap een nieuwe vaardigheid aan te leren, hoe ga je dan leren?
  5. Verbinding. Last but not least. Eigenaarschap vraagt een verbinding aangaan met je leven. Het vraagt een verbinding aangaan met de rol die je hebt in je professionele leven. Het vraagt kleur bekennen en jezelf verbinden met de organisatie waar je voor werkt. Het vraagt het kiezen voor een rol die de best mogelijke match is met jou. Dat is kwetsbaarheid laten zien, dat is jezelf oncomfortabel durven voelen vanuit het besef dat je op de goede plek zit.

Dat je angsten hebt is geen probleem. Als je ze niet kent of onder ogen ziet kan het je in de weg zitten. Als je het een probleem víndt kan het je in de weg zitten. Als je ze wegstopt gaan ze je nog meer in de weg zitten.

James Cameron heeft een prachtige speech op TED afgesloten met 'failure is an option; fear isn't'. Ik zou willen zeggen dat fear ook een optie is. Laat ze alleen niet leidend zijn. Laat het werken aan resultaten die er voor jou toe doen leidend zijn.

Een resultaat wat er voor mij toe doet is het brengen van de muzikale voorstelling (een impressie kun je hier vinden). Ik bezing er in een van de liedjes m'n angsten in. Vind ik dat spannend? Zeker weten! Het weerhoudt me er niet van er mee aan de slag te gaan, daar enorm van te genieten en er iets steeds mooiers van te maken.

En jij? Hoe lukt het jou om je leven te organiseren rondom de dingen die er voor jou toe doen, en je angsten wel een plek te geven maar niet leidend te laten zijn? Benieuwd hoe jij eigenaarschap kan toepassen in de praktijk? Download ons gratis ebook ‘De 6 manieren om eigenaarschap te creëren.’

Angst: de grootste vijand van eigenaarschap

Wil jij eigenaarschap ontwikkelen?

Wil jij verder sparren naar aanleiding van deze blog? Vul je gegevens in in en wij nemen contact met je op.

Wil je weten wat we met jouw gegevens uit dit formulier doen? Lees dan onze privacyverklaring.

Wil jij eigenaarschap ontwikkelen?

Dat kan met oa. games, leergangen, scans en workshops bij Performance Matters!

Vind onze diensten hier