Blijf kracht uit muziek halen, ook (of juist) in deze tijden

Terug naar overzicht

Blijf kracht uit muziek halen, ook (of juist) in deze tijden

Het is een unieke tijd nu, waarin we als nooit eerder tevoren op elkaar en onszelf hebben te letten.

Zakelijk is de wereld in een week tijd ook bij ons enorm veranderd, fijn dat er support aankomt vanuit de overheid, en ook fijn dat klanten meedenken en doen wat kan.

Vanochtend heb ik een uurtje buiten gejogd (ik wil het geen hardlopen meer noemen), en had op Spotify de lijst aangezet van liedjes waarover ik de laatste tijd artikeltjes heb geplaatst. Als je een Spotify account hebt, kun je de lijst opzoeken en volgen via de zoekwoorden 'de kracht van muziek'. Of klik hier.

Hoe zeer ik ook buiten een rondje ging lopen om in deze tijden gewoon even buiten te zijn, merkte ik dat de meeste nummers een verbinding hebben met deze tijd.

'Maybe it's time' gaat over oude gewoontes veranderen en hoe moeilijk dat is. Ik zie dat er bij mezelf en meer nog om me heen geweldig veel creativiteit loskomt om op een andere manier te werken en contact te hebben. Heilige huisjes en vaste gewoontes verdwijnen als sneeuw voor de zon en maken plaats voor nieuwe vormen. Het is nog leren geblazen, maar we gaan het aan.

In 'My mind is for sale' komt de frase 'me first gimme gimme' langs. Toen ik dat vanochtend hoorde, kon ik het gifje van de gebarentolk tijdens de persconferentie van Rutte van het afgelopen weekend niet van m'n netvlies af krijgen. De neiging om te hamsteren is blijkbaar een oerdrift, en zeker schrijnend te zien dat mensen in de zorg die aan de frontlinie staan lege schappen aantreffen na hun dienst.

'Working on a dream' van Bruce blijft overeind. De kans bestaat dat de angst gaat regeren. Uiteraard nu is voorzichtig en verantwoordelijk handelen deze tijd cruciaal (gedraag je voortdurend zo dat je geen anderen kunt infecteren), maar blijf beseffen dat de dromen die je hebt niet weg zijn. Misschien kun je er nu niet op dezelfde manier aan werken als een maand geleden, je kunt niet ontkennen dat je nog steeds dromen hebt die je graag gerealiseerd ziet. Dan maar op een andere manier vorm geven.

'Weather with you' van Crowded House raakte me, omdat ik besef dat ik in mijn aard een optimist ben. Ik kan het niet helpen. Zo kijk ik naar de wereld, zo ga ik relaties aan, zo bouw ik aan dingen die ik waardevol vind. Ik zie dat we het hoogtepunt van de storm nog niet hebben gehad, dit gaat langer duren dan een paar weken, ik ben niet naïef, maar 'we shall overcome', zoiets.

'Heroes' van Bowie deed me beseffen dat dit het dichtste bij een oorlogssituatie is waar ik wellicht (en hopelijk) ooit in m'n leven zal komen. Blijf liefde geven aan je naasten, ook al barst het oorlogsgeweld los de komende tijd. Wees een held voor de mensen in je nabije omgeving, doe iets kleins voor iemand die het nu goed kan gebruiken.

Over 'Fragile' van Sting had ik het afgelopen weekend al geschreven. Als ik me ergens zorgen over maak, is het over mijn 89-jarige moeder. Ze was net verhuisd naar een aanleunwoning bij een verzorgingstehuis en verheugde zich op de activiteiten in de recreatiezaal. Die is tot nader order gesloten. We hebben maatregelen genomen om haar zo min mogelijk in contact te brengen met anderen, maar fingers crossed...

Bij 'Nothing else matters' van Metallica besefte ik dat we echt als samenleving teruggeworpen worden en hebben te beseffen wat echt belangrijk is. Ik zie voorzichtigheid, maar zeker ook meer saamhorigheid en echte aandacht en belangstelling voor elkaar.

Tegen het einde van m'n rondje dacht ik dat het lijstje wel klaar was dat alle liedjes wel langsgekomen waren. Het lijstje duurt nu ruim een uur. Een glimlach verscheen op m'n gezicht toen ik het intro van 'Take it easy' van the Eagles hoorde. 'Don't let the sound of your own wheels drive you crazy': laat je niet gek maken door het bombardement van berichten en ontwikkelingen. Raak niet in de stress, neem ook tijd voor afstand en ontspanning.

Zoals Billy Joel al zei: 'You're only human'. Ook deze tegenslag maken we mee en we hebben, zeker met elkaar, de kracht om er mee om te gaan.

Blijf kracht uit muziek halen, ook (of juist) in deze tijden

Wil jij eigenaarschap ontwikkelen?

Wil jij verder sparren naar aanleiding van deze blog? Vul je gegevens in in en wij nemen contact met je op.

Wil je weten wat we met jouw gegevens uit dit formulier doen? Lees dan onze privacyverklaring.

Wil jij eigenaarschap ontwikkelen?

Dat kan met oa. games, leergangen, scans en workshops bij Performance Matters!

Vind onze diensten hier