Bureaucratie, dat ben je zelf!

Terug naar overzicht

Bureaucratie, dat ben je zelf!

We geven allemaal af op ‘Bureaucratie’. Die bepaalt namelijk zoveel in ons werk en daardoor in ons privé bestaan.

Want als je op je werk langer bezig bent, ben je regelmatig later thuis dan je had gepland. Het is de schuld van Bureaucratie. Heb jij Bureaucratie al eens ontmoet? Met hem/haar gegeten? Nee, natuurlijk niet.

De bureaucratie is geen persoon al had ik dat niet hoeven toelichten. We gaan er wel zo mee om in het dagelijks leven. We hebben er allemaal een hekel aan. En toch zijn we allemaal de scheppers ervan en blijven we doorgaan met uitbreiden van deze schepping waar we een enorme hekel aan hebben.

Het begint in het klein en ik ben mede schuldig. Zo eerlijk mag ik dan ook wel zijn. Jarenlang werkte ik ook in teams waar steeds meer regels en afspraken kwamen, Hoe kan dat? Volgens mij ligt een belangrijke oorzaak in het elkaar niet aanspreken op gedrag. Hoeveel teams hebben als ontwikkelpunt elkaar leren aanspreken? Ik kan je vertellen dat het percentage boven de 60% ligt (heb het niet onderzocht, wel ondervonden). 

Wanneer men elkaar niet aanspreekt op gedrag, maar wel een verandering wil zien, hoe wordt daar dan vaak mee omgegaan? In plaats van naar elkaar uitspreken waar het mis gaat en wie daarin welk gedrag heeft laten zien, wordt er een nieuwe regel opgesteld waar men zich aan moet houden. Dit herhaalt zich een aantal keren. Zie hier de geboorte van een kleine bureaucratie! Deze geboorte in het klein kon naar mijn mening plaatsvinden doordat elk teamlid behoefte had aan controle langs een meetlat van regels.

Het is precies hetzelfde wat in het groot gebeurt. Neem nu het handsfree rijden. We weten allemaal dat het gevaarlijk is, dat er doden door vallen, onnodige doden. En toch blijven we het doen in de hoop dat we niet betrapt worden door de politie! Deze zomer wordt het handsfree fietsen verplicht gesteld, tenminste, dat is de bedoeling. Zo komen er steeds nieuwe regels en afspraken bij, en waarom is dit nodig? Omdat wij elkaar niet durven aan te spreken op gedrag.

Stel je voor dat wij, met elkaar, dit gedragspatroon veranderen. En elkaar wel gaan aanspreken, op bijvoorbeeld telefoongebruik in de auto. Zodat we dit niet aan de politie over laten maar zelf onze verantwoordelijkheid nemen. Wij willen veilig verkeer toch? Daar hoeft geen instantie aan te pas te komen, wanneer wij eigenaarschap nemen voor eigen gedrag. En ook van dat van de ander, door aan te spreken op gedrag. Samen op weg naar gewenst resultaat!

Pas dit principe toe in het groot, en zie de bureaucratie afnemen!!! Dus met volle overtuiging zeg ik: de bureaucratie begint bij jou, eindigt bij jou!

corinda@performancematters.nl

www.performancematters.nl

Bureaucratie, dat ben je zelf!

Wil jij eigenaarschap ontwikkelen?

Wil jij verder sparren naar aanleiding van deze blog? Vul je gegevens in in en wij nemen contact met je op.

Wil je weten wat we met jouw gegevens uit dit formulier doen? Lees dan onze privacyverklaring.

Wil jij eigenaarschap ontwikkelen?

Dat kan met oa. games, leergangen, scans en workshops bij Performance Matters!

Vind onze diensten hier