De kracht van muziek (10): 'Crossroads'​ - Calvin Russell

Terug naar overzicht

De kracht van muziek (10): 'Crossroads'​ - Calvin Russell

Keuzes maken, het is een van de krachtigste instrumenten die je als professional of leidinggevende in huis hebt. Ga in gedachten terug naar de belangrijkste keuzes tot nu toe in je leven: de plekken waar je bent gaan wonen, de studie die je gekozen hebt, de relatie waar je voor gekozen hebt, of dat een relatie juist niet voor jou gekozen heeft, de baan die je hebt opgepakt. Ze hebben je mede gevormd, en ook na die keuzes heb je jouw leven op jouw manier ingevuld.

Het gaat als professional ook om de dagelijkse keuzes: vertoon je uitstelgedrag of pak je die lastige klus gelijk op, spreek je iemand aan of laat je het zitten, breng je een idee in of doe je het zwijgen er toe, praat je over iemand of met iemand, zoek je feedback op of ga je in de verdediging (al is het maar mentaal) als je aangesproken wordt op de kwaliteit van je werk?

Die keuzes kleuren je dag in, maken of je jezelf in cruciale situaties als slachtoffer, toeschouwer of eigenaar opstelt, of je leert of niet, of je regie houdt of weggeeft.

De keuze is een bijzonder moment: het is een moment van onzekerheid, van risico. Op het moment dat je een keuze maakt, kun je niet weten hoe het uit gaat pakken. Je hebt nu eenmaal geen controle over de toekomst. Faalangst ligt op de loer.

Calvin Russell bezingt het prachtig. Het staat inmiddels op de Spotify lijst 'de kracht van muziek' die ik heb aangemaakt. Neem er een kop koffie of thee bij en luister. Het heeft een betoverend ritme. 'I'm standin at the crossroads, there are many roads to take. And I stand there so silently, for fear of a mistake'. Daar sta je dan en je hebt een keuze te maken. De twijfel slaat toe, wat als ik de verkeerde keuze maak?

Je ziet hem staan, Calvin. 'One road leads to paradise, one road leads to pain, one road leads to freedom............, they all look the same'. Van sommige keuzes is het klip en klaar welke weg je hebt te kiezen, maar anderen? Het kan alle kanten op.

Calvin stelt ons ook wel gerust. De verkeerde keuzes maken is echt niet zo erg. Hij heeft er van geleerd: 'I've traveled many roads, not all of them were good; the foolish ones taught more to me, than the wise ones ever could'.

Misschien heb jij nu ook keuzes te maken, over hoe je met die ene klant, collega, je team of je baas omgaat. Of je een werkrelatie ontwikkelt of in stand houdt, over een rol die je gaat innemen of juist loslaten, over hoe jij inkleuring geeft aan de rol die je op dit moment hebt. Laat het een keuze zijn die voor jouw gevoel klopt, een keuze die bij jou past, een die op de middellange termijn bijdraagt aan het realiseren van de resultaten die er voor jou toe doen.

Luisteren? 'Calvin Russell - Crossroads'

De kracht van muziek (10): 'Crossroads'​ - Calvin Russell

Wil jij eigenaarschap ontwikkelen?

Wil jij verder sparren naar aanleiding van deze blog? Vul je gegevens in in en wij nemen contact met je op.

Wil je weten wat we met jouw gegevens uit dit formulier doen? Lees dan onze privacyverklaring.

Wil jij eigenaarschap ontwikkelen?

Dat kan met oa. games, leergangen, scans en workshops bij Performance Matters!

Vind onze diensten hier