De kracht van muziek (11): 'Heroes'​ - David Bowie

Terug naar overzicht

De kracht van muziek (11): 'Heroes'​ - David Bowie

In deze aflevering een klassieker: Heroes van Bowie. Het is het afsluitende lied dat we spelen tijdens onze muzikale voorstelling voor professionals en managers in allerlei organisaties. Het zit in het collectieve geheugen van bijna iedereen, iedereen kan het refrein meezingen, en ja, dat doen ze ook...

Het begon voor mij nadat ik een voorstelling in de Kleine Komedie had gezien van Leo Blokhuis en een aantal muzikale talenten. Ook bij deze voorstelling was Heroes het afsluitende lied. Ik speelde toen net een paar jaar gitaar en bij thuiskomst pakte ik de akkoorden er bij en speelde voor het eerst dit lied op de gitaar. Zeker met zo weinig muzikale bagage was het voor mij al magie dat ik voor mezelf herkenbaar de meeste akkoorden kon produceren, en daarmee die avond de magie van de theateravond iets kon verlengen.

Wat een kracht en hoop biedt dit lied. De setting: de Berlijnse muur ten tijde van de koude oorlog. Zoenen met je geliefde terwijl de kogels om je oren vlogen, dat is nogal een krachtig beeld: 'The guards, shot above our heads, and we kissed as though nothing could fall'. Die kern blijft ook na decennia nog overeind: ook in tijden van populisme, eenzaamheid, virussen die rondwaren en verkilling is het altijd mogelijk om in jouw lokale realiteit een held te zijn, al was het maar voor een dag.

Het nodigt uit om je dromen te vertalen in een kleine eerste stap waarmee jij van betekenis kan zijn, waardevol voor je omgeving. Het hoeft de krant niet te halen of trending te worden op het net, het is meer dan prima als je iets bijdraagt in of aan jouw omgeving dat er voor jou toe doet. Zet je talent om in iets tastbaars, laat jezelf zien. Het is niet vanzelfsprekend. Het is verleidelijk om passief te blijven, toeschouwer te zijn, commentaar te leveren op anderen. Maar dat hoeft niet. 'We can be heroes'.

Toen ik eerder vandaag even op zoek ging naar de achtergrond van dit lied, leerde ik een paar nieuwe dingen. Ten eerste dat het over een liefdesaffaire ging waar Bowie getuige van was, en dat de 'heroes just for one day' lijkt te verwijzen naar de onmogelijkheid van deze liefde gegeven het getrouwd zijn van de mannelijke helft van het tweetal dat zo hartstochtelijk zoende bij de Berlijnse muur. Ik kijk daar toch iets anders tegenaan. Ik zie teveel mensen kiezen om hun kop maar niet boven het maaiveld uit te steken omdat het 'toch niet uitmaakt op de lange termijn'. Maar elke dag doet jouw bijdrage er toe, zeker als je er een hartsverbinding mee hebt. Neem dat risico, draag bij, laat jezelf zien.

Ten tweede leerde ik dat een van mijn muzikale helden, Brian Eno, meegeschreven heeft aan dit lied. Eno ken ik vanuit de hoek van de Talking Heads en Laurie Anderson, waarover vast meer in volgende afleveringen. Wel bijzonder dat ik net met andere oren naar het lied luisterde (ik heb het inmiddels opgenomen in de Spotify lijst die over deze serie gaat, zoek maar op 'de kracht van muziek'). Het intro en Eno, ja daar hoor ik wel de verbinding mee nu ik dit weet.

Maak iets van en in je leven, het blijft het adagium van ons bureau Performance Matters. 'You will be queen, and I, I will be king. Though nothing will drive them away, we can beat them, just for one day'. Laat vandaag, en de dagen vanaf nu, die dag zijn.

Luisteren? 'Heroes' - David Bowie

De kracht van muziek (11): 'Heroes'​ - David Bowie

Wil jij eigenaarschap ontwikkelen?

Wil jij verder sparren naar aanleiding van deze blog? Vul je gegevens in in en wij nemen contact met je op.

Wil je weten wat we met jouw gegevens uit dit formulier doen? Lees dan onze privacyverklaring.

Wil jij eigenaarschap ontwikkelen?

Dat kan met oa. games, leergangen, scans en workshops bij Performance Matters!

Vind onze diensten hier