De kracht van muziek (12): Shaking the tree - Peter Gabriel

Terug naar overzicht

De kracht van muziek (12): Shaking the tree - Peter Gabriel

Vandaag is het 8 maart: internationale vrouwendag. Hoezeer we wellicht denken dat emancipatie al lang voltooid is, niets is minder waar. In Nederland, laat staan in verre landen waar het met de rechten van vrouwen een stuk minder florissant gesteld is dan hier. Maar ook hier blijft het bijvoorbeeld lastig om in de top een gelijke verdeling van mannen en vrouwen gerealiseerd te krijgen. Daarnaast is de sociale en fysieke veiligheid van vrouwen lang niet altijd aan de orde.

Al decennia ben ik fan van Peter Gabriel. Een voorvechter voor sociale gelijkheid op allerlei vlakken. Begin jaren negentig werd ik weggeblazen door de live registratie 'secret world'. De combinatie van Manu Katché op drums en Tony Levin op bas komt hard en diep binnen. En ook al staat Gabriel vocaal z'n mannetje, de powervrouw Paula Cole (zij is het op de foto) draagt geweldig bij aan deze show. Deze show staat in z'n geheel op YouTube. Just sayin...

Shakin the tree is er in een versie van zo'n 9 minuten. Daar hoef je bij Spotify vandaag de dag niet mee aan te komen.

De tekst is met name gericht op Afrikaanse vrouwen, maar iedere vrouw kan hier inspiratie uit halen: 'It's your day, a woman's day'. 'You don't have to do what your mother had done, she has done, this is your life, a new life has begun'.

Shaking the tree verwijst naar het opschudden van het mannelijke establishment. 'Changing your ways, more than any man can do'. Ik geloof dat de wereld beter af is met meer en meer vrouwelijk leiderschap en initiatief.

Toon lef, laat je zien, draag bij aan deze wereld, laat je door niets en niemand tegenhouden: 'You had to be so strong, and you do nothing wrong, nothing wrong at all'

Frans Wijngaarden, 8 maart 2020

Luisteren? 'Shaking the tree - Peter Gabriel'

 De kracht van muziek (12): Shaking the tree - Peter Gabriel

Wil jij eigenaarschap ontwikkelen?

Wil jij verder sparren naar aanleiding van deze blog? Vul je gegevens in in en wij nemen contact met je op.

Wil je weten wat we met jouw gegevens uit dit formulier doen? Lees dan onze privacyverklaring.

Wil jij eigenaarschap ontwikkelen?

Dat kan met oa. games, leergangen, scans en workshops bij Performance Matters!

Vind onze diensten hier