De kracht van muziek (13): 'Fragile'​ - Sting

Terug naar overzicht

De kracht van muziek (13): 'Fragile'​ - Sting

Het Corona-virus. De ontwikkelingen buitelen over elkaar heen. Het heeft een ongekende impact inmiddels. Wat ik er nu over schrijf kan morgen al weer achterhaald zijn. Als eigenaar van een bureau dat als kern dienstverlening het werken met groepen en face-to-face contact heeft zie ik uiteraard allerlei bijeenkomsten uitgesteld worden. Het vraagt de nodige creativiteit om de komende maanden door te komen. Daar zijn wel mogelijkheden voor, en ik ben uiteraard benieuwd hoe de komende maanden er uit gaan zien. We gaan er vorm aan geven.

Ik loop toch al een tijdje rond op deze aardkloot, en ik heb iets dergelijks van deze omvang nog niet meegemaakt. Een maand of wat geleden leek het nog een Chinese aangelegenheid, en leek het daarbij te blijven: een aantal Nederlanders kreeg de gelegenheid om terug te komen, nou, daarmee zou het wel klaar zijn; hier zouden ze veilig zijn.

Als mensen is veiligheid altijd gelimiteerd. Kwetsbaarheid is onderdeel van het leven. Op dit moment heel letterlijk. Maatregelen worden genomen om de gezondheid van ons allemaal zo goed mogelijk te beschermen, wetend dat '100% controle' een illusie is. Goed om zo goed mogelijk voor de gezondheid van de mensen om je heen en die van jezelf te zorgen.

Toen 'Fragile' van Sting uitkwam was dat voor mij een soort trendbreuk. Met the Police had hij prachtige nummers gemaakt als 'Roxanne', 'Message in a bottle' en 'Every little thing she does is magic'. Heerlijke muziek, de man kan bassen. Met 'Fragile' kwam een nummer dat binnenkwam.

Het nummer gaat over een soldaat die 'bij vergissing' om het leven kwam. Het virus dat nu wereldwijd rondwaart, maakt ook onschuldige slachtoffers en maakt iedereen kwetsbaar, ouderen en de nu al kwetsbaren voorop. Ook economisch voor een flink aantal bedrijven wordt het heel pittig de komende tijd.

Kwetsbaarheid is oké. Het hoort er bij. De natuur heeft deze boodschap in petto: 'on and on, the rain will fall, like tears from the stars' 'on and on the rain will say, how fragile we are'. We leven nu even in een periode waar de kwetsbaarheid pijnlijk aan de oppervlakte ligt. Doe de dingen die je kunt doen in alle redelijkheid, maar sla niet door in angst. Peter Gabriel, de artiest van de vorige aflevering uit deze serie, zong in 'Talk to me' al: 'whatever fear invents, I'm sure it makes no sense'.

Frans Wijngaarden

Luisteren? Fragile - Sting

De kracht van muziek (13): 'Fragile'​ - Sting

Wil jij eigenaarschap ontwikkelen?

Wil jij verder sparren naar aanleiding van deze blog? Vul je gegevens in in en wij nemen contact met je op.

Wil je weten wat we met jouw gegevens uit dit formulier doen? Lees dan onze privacyverklaring.

Wil jij eigenaarschap ontwikkelen?

Dat kan met oa. games, leergangen, scans en workshops bij Performance Matters!

Vind onze diensten hier