De kracht van muziek (3): nothing else matters

Terug naar overzicht

De kracht van muziek (3): nothing else matters

Iedereen kent dit nummer: 'nothing else matters' van Metallica. Het is het enige nummer dat ik ken waarvan de eerste tonen op de gitaar met 1 hand gespeeld kunnen worden. Probeer maar als je ergens een gitaar in de buurt hebt: pluk met de vingers van je rechterhand de snaren 1-4-5-6-5-4 (of voor de puristen onder ons 6-3-2-1-2-3) en er is alle kans dat je de opening van dit prachtige nummer herkent.

Ons bedrijf heet Performance Matters. Maak iets van en in je leven is het adagium. Maak er iets van dat 'matters' voor jou. Iets dat jouw hart heeft. Ik ben meer van het maken dan van de mening.

Als je iets maakt, brengt dat spanning met zich mee. Bij mij wel tenminste. Ik las vanmorgen een artikel in de krant over een topkok die geweldige gerechten maakt. Een tijdje terug had hij last van paniekaanvallen. Angst en spanning zijn voor velen onlosmakelijk verbonden met dát maken dat er voor hen toe doet.

Voor mij was dat een jaar of vijf geleden muziek. (Te) hard werken in combinatie met het besef dat ik m'n hele leven al iets had met zingen en muziek maakte dat ik in al mijn naïviteit een muziekwinkel binnenstapte en vroeg: 'verkoop me je goedkoopste gitaar die je hebt, want misschien vind ik het niks en breng ik hem over twee weken weer terug'. Inmiddels ben ik een paar gitaren verder, oefen ik elke dag en treed ik per jaar tientallen keren op voor groepen professionals en leidinggevenden. De voorstelling die we gebouwd hebben kun je hier terugvinden.

Het nummer 'nothing else matters' gaat over vertrouwen. Het zijn bouwstenen voor 'eigenaarschap' waar ik boeken over geschreven heb. Vertrouwen is het diapositief van angst: daar waar angst onder meer opgebouwd is uit verzonnen negatieve toekomstbeelden, gaat vertrouwen om een net zozeer verzonnen positieve uitkomst. 'Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan', tegenover 'ik heb dit nu twintig keer gedaan, en sta nog steeds te shaken vlak voordat ik het podium opstap'.

Bij eigenaarschap en vertrouwen gaat het om twee componenten: 'zelfvertrouwen' en 'teamvertrouwen'.

Metallica bezingt beiden mooi. Enerzijd 'forever trust in who we are, and nothing else matters'. Zelfvertrouwen, het is de basis. Zelfs al gieren de zenuwen door je lijf, ook al vind je het heel spannend om een bepaalde stap te zetten, vertrouw maar in of op jezelf, het is oké. Als je jezelf vertrouwt kun je jezelf laten zien, aan jezelf en aan je omgeving: 'never opened myself this way, life is ours, we live it our way'. Ik geloof er in dat jij en de wereld beter af zijn als we jou zien en jij jezelf laat zien in dat wat je écht belangrijk vindt.

Om te groeien, stappen te zetten, en daar aan te werken wat voor jou belangrijk is, waar je hart ligt, helpt het ook om een omgeving te hebben (of creëren) waarin je vertrouwd wordt, waar het veilig is om jezelf te laten zien of fouten te maken. Metallica bezingt dat in hetzelfde nummer 'trust I seek and I find in you'. Op allerlei momenten vinden we het belangrijk dat we vertrouwd worden, dat we er mogen zijn, dat we erkend worden en dat het veilig is. In zo'n omgeving is het mogelijk om te groeien, te leren.

Even luisteren? Nothing else matters

De kracht van muziek (3): nothing else matters

Wil jij eigenaarschap ontwikkelen?

Wil jij verder sparren naar aanleiding van deze blog? Vul je gegevens in in en wij nemen contact met je op.

Wil je weten wat we met jouw gegevens uit dit formulier doen? Lees dan onze privacyverklaring.

Wil jij eigenaarschap ontwikkelen?

Dat kan met oa. games, leergangen, scans en workshops bij Performance Matters!

Vind onze diensten hier