De kracht van muziek (6): 'weather with you'​

Terug naar overzicht

De kracht van muziek (6): 'weather with you'​

Deze aflevering werd me in de schoot geworpen. Muziek is zo krachtig en de combinatie van inspirerende teksten en muziek kan binnen komen.

Een aantal keren per jaar organiseren m'n vriendin en ik huiskamerconcerten. Woonbootconcerten om precies te zijn. We wonen nu anderhalf jaar op de boot en naast liefde in het algemeen bindt de liefde voor muziek ons. Dat geven we onder andere vorm door deze concerten. Afgelopen zondag waren, na eerdere concerten van bijvoorbeeld Mathilde Santing en Huub van der Lubbe, Ruud Houweling en Ricky Koole bij ons te gast.

Ze gaven ons een prachtige middag. Het waren bijna alleen eigen liedjes. Ze sloten af met een prachtige cover die me al tijden raakt en inspireert: 'weather with you' van Crowded House.

Eigenaarschap gaat vaak hand in hand met het nemen van verantwoordelijkheid, met het zien van je eigen aandeel in processen of opbrengsten, hoe pijnlijk ook om dat onder ogen te zien. Naarmate ik langer terugkijk op patronen die zich in mijn leven hebben ontvouwd, zie ik meer en meer het 'weer' dat ik mee heb gedragen en nog steeds draag. Op de korte termijn kon ik de 'schuld' geven aan degene met wie ik toen een relatie had, zowel privé als zakelijk, of, positief gezien, de credits aan geluk of mazzel in m'n leven. De broers Neil en Tim Finn bezongen het mooi dat je bui niet aan het weer toe te schrijven was, maar dat je invloed, of je het nou leuk vindt of niet, groter is dan je denkt. Een nieuwe baan, nieuwe relatie, nieuwe ronde, nieuwe kansen, het gras lijkt groener in de nabije toekomst. De realiteit is dat je het weer met je meeneemt: 'you always take the weather with you'.

Als dat zo is kan de spotlight op jouw invloed en heb je wellicht een paar dingen aan te pakken die, als je heel eerlijk bent, gewoon bij jou horen. Apathe is dan een minder handige strategie dan jezelf laten zien: 'do I lie like a loungeroom lizard, or do I sing like a bird released'.

In dit liedje zit nog een prachtige regel die ik zelf een betekenis heb gegeven waarvan ik niet weet of ik het nou goed interpreteer. Crowded house zingt 'you can fight the sleep but not the dream'. Wat een prachtige regel: Je kunt je verzetten tegen je neiging om te gaan slapen, maar je verzetten tegen je droom is zinloos. Jouw dromen zijn jouw dromen, ontkennen heeft geen zin. Of je daarmee omgaat als een afwachtende hagedis of een ontketende vogel, die keuze is aan jou.

Luisteren? 'Weather with you' - Crowded House

De kracht van muziek (6): 'weather with you'​

Wil jij eigenaarschap ontwikkelen?

Wil jij verder sparren naar aanleiding van deze blog? Vul je gegevens in in en wij nemen contact met je op.

Wil je weten wat we met jouw gegevens uit dit formulier doen? Lees dan onze privacyverklaring.

Wil jij eigenaarschap ontwikkelen?

Dat kan met oa. games, leergangen, scans en workshops bij Performance Matters!

Vind onze diensten hier