De kracht van muziek (8): 'My mind is for sale - Jack Johnson'​

Terug naar overzicht

De kracht van muziek (8): 'My mind is for sale - Jack Johnson'​

De tijdsgeest heeft schreeuwerigheid en verongelijktheid tot een acceptabele houding gemaakt. Trump zwaait inmiddels een tijdje de scepter in het Witte Huis. Een jaar voor zijn verkiezing dacht niemand - inclusief Trump zelf - dat hij daar ooit terecht zou komen.

Hij zette letterlijk en figuurlijk de toon. Vrouwonvriendelijkheid? Een understatement. Immigratie? Hekken, hokken en muren. Opscheppen en brallen? Niemand weet er meer van en kan het beter dan Trump. Tegenspraak in het Witte Huis? 'You're fired'. Er zijn mensen die zijn leugens bijhouden en die hebben daar zo ongeveer een dagtaak aan.

Alles voor de macht. Ikke, ikke, ikke. Geen nieuwsgierigheid maar een grote mond. Verharding. Geen dialoog, maar hakken in het zand. Ook in Nederland viert het populisme steeds vaker hoogtij. Vanmorgen nog zag ik op Twitter het gejammer van een statenlid die claimde dat 'alles afgepakt was'. Een levenshouding waarin klagen en slachtofferschap uitgevent worden, waarin bevolkingsgroepen weggezet of tegen elkaar opgezet worden, het helpt niet om van de samenleving een samen-leving te maken.

Jack Johnson geeft passende muzikale repliek. Opgegroeid als surfer (zoon van een professional) in Hawaii is relaxed er wel ingegoten bij hem. Voor een sfeertekening kan ik de YouTube opname van zijn lied upside down aanraden.

In het lichtvoetige en opgewekte liedje, ver weg van schreeuwerigheid, bezingt Jack hoe hij tegen de Trumps van deze wereld aankijkt: 'I don't care for your paranoia, "us against them" fearful kind of walls'. Hoe verleidelijk ook in een wereld waarin je jezelf wellicht machteloos voelt, onzeker en kwetsbaar, muren dragen zelden bij aan het maken van iets moois in de wereld. 'Those hateful words he uses', ze polariseren, ze sluiten buiten, leiden vaak tot verdere polarisatie. De kans dat een aangesproken groep als ze hatelijk toegesproken en buitengesloten wordt reageren met 'Ah, ik snap het, ik ben inderdaad de oorzaak van alle ellende in deze wereld, ik ben minder waard dan jij (en eigenlijk niets waard), ik ben het daar volledig mee eens, als u me wilt verontschuldigen zal ik mezelf en alle anderen waar u zich aan stoort uitroeien, zodat u vanaf binnenkort in alle rust en vredigheid uw leven kan gaan leiden', die kans is ongeveer net zo groot als dat de zwaartekracht morgen ophoudt te bestaan.

'I heard we need more space': Lebensraum was ook enige tijd geleden een argument voor het oké vinden om tot een van de gruwelijkste daden uit de geschiedenis van de mensheid te komen.

Johnson breekt ook een lans tegen entitlement in dit liedje. Als je vastzit in het idee dat je iets 'verdient' of 'recht op hebt' loop je de kans vroeg of laat teleurgesteld te worden, en als je hierin volhardt wordt je geen vrolijker mens voor jezelf of je omgeving. Jack wrijft dit er nog eens fijntjes in: 'It's absurd to believe that we might deserve anything'.

Laten we bouwen aan een samenleving waarin we ook samen leven, waarin kwetsbaarheid, openheid en nieuwsgierigheid de boventoon voeren, waarin we er met z'n allen iets van maken en ieder z'n bijdrage mag en kan leveren.

Luisteren? 'My mind is for sale' - Jack Johnson

De kracht van muziek (8): 'My mind is for sale - Jack Johnson'​

Wil jij eigenaarschap ontwikkelen?

Wil jij verder sparren naar aanleiding van deze blog? Vul je gegevens in in en wij nemen contact met je op.

Wil je weten wat we met jouw gegevens uit dit formulier doen? Lees dan onze privacyverklaring.

Wil jij eigenaarschap ontwikkelen?

Dat kan met oa. games, leergangen, scans en workshops bij Performance Matters!

Vind onze diensten hier