De leugen rondom zelfsturing

Terug naar overzicht

De leugen rondom zelfsturing

Management is zoooo twintigste-eeuws; we kunnen het inmiddels zelf wel. Zelfsturend zijn we als professionals. Vertrouw ons maar. Geef ons de juiste middelen en we leven ons professionele leven succesvol; effortless. 

Om me heen zie en hoor ik dat managers worden verketterd. Het is blijkbaar een prettige doelgroep om tegenaan te pissen. Leiders wellicht, maar managers;  yak. Cijferfetisjisten zijn het, harteloos en nutteloos. Managen? Wij managen onszelf wel.

Even een realitycheck

De realiteit is anders. Echt eigenaarschap ontwikkelen om jezelf te sturen? Het vraagt nogal wat. Zelfkennis en lerend vermogen voorop.

Zelfsturing gaat niet vanzelf. Op sociale media zetten we onszelf en elkaar neer als self-starters, talentvol en succesvol. Iedereen neemt z’n verantwoordelijkheid, is proactief en oplossingsgericht. Onze professionele ontplooiing? Die nemen we zelf ter hand. Onze persoonlijke ambities? We kennen ze en we werken er elke dag aan; effectief en efficiënt. Ik beweer niet dat zelfsturende teams niet werken, het gaat hier om hoe goed we denken te zijn in het sturen van onszelf.

In de realiteit zijn we namelijk helemaal niet zo goed in zelfsturing. Echt scherpe focus op wat we willen realiseren? Het is lastig zat. Een werkplanning maken en je er aan houden? Het valt lang niet altijd mee. Goede werkrelaties creëren en samen de gewenste resultaten bereiken? Het is niet altijd eenvoudig. Hoe vaak spreken we óver een collega, in plaats van dat we met hem of haar het gesprek aangaan?

Tijd om jezelf een spiegel voor te houden

Het lijkt een taboe om écht te kijken naar je professionele niveau van zelfsturing, zeker als je je beseft dat die bij jou helemaal niet op zo’n hoog niveau staat.

Als je denkt dat iedereen om je heen het allemaal prima voor elkaar heeft, zal je niet de neiging hebben om echt te kijken naar of en hoe jij jezelf stuurt om tot mooie dingen te komen. Zijn we leergierig genoeg om iedere dag optimaal te presteren? Om kritisch te kijken naar eigenaarschap in ons werk op een manier die bij ons en onze rol past?

Ik ben er ook niet altijd goed in. Ik loop over,  loop te hard of juist helemaal niet terwijl ik weet dat ik zou moeten lopen. Ik neem mezelf dingen voor die ik dan een tijdje doe en na een tijdje niet meer. Ik maak soms plannen maar maak ze niet af, laat staan dat ik ze uitvoer. Het is prettig en noodzakelijk dat er mensen om me heen meekijken en meesturen, goede vragen stellen en met regelmaat checken hoe het er voor staat.

Maar wat nu?

In m’n boek ‘Eigenaarschap’ geef ik allerlei voorbeelden en tips om jouw zelfsturing te ontwikkelen. Wie weet is het een boek voor jou ter inspiratie.

In onze leergang werken we met kleine groepen ambitieuze professionals die persoonlijk aan de slag willen om werk te maken van hun zelfsturing. We houden elkaar daar scherp als het gaat om inspirerende resultaten verbeelden, er actief mee aan de slag gaan en de verantwoordelijkheid oppakken om er van en met elkaar te leren van de altijd weer weerbarstige praktijk.

De leugen rondom zelfsturing

Wil jij eigenaarschap ontwikkelen?

Wil jij verder sparren naar aanleiding van deze blog? Vul je gegevens in in en wij nemen contact met je op.

Wil je weten wat we met jouw gegevens uit dit formulier doen? Lees dan onze privacyverklaring.

Wil jij eigenaarschap ontwikkelen?

Dat kan met oa. games, leergangen, scans en workshops bij Performance Matters!

Vind onze diensten hier