De waan van de dag = bullshit

Terug naar overzicht

De waan van de dag = bullshit

Wist je dat de waan van de dag eigenlijk helemaal niet bestaat? Het is, hoe hard het ook mag klinken, je eigen onvermogen om bewuste keuzes te maken en die vol te houden. Dit is schadelijk. Het niet kunnen volgen van je eigen agenda leidt tot veel stress en gevoel van nutteloosheid. Bekend is dat dit een van de grootste oorzaken van een burn-out is.

Flipperkast

Laat mij het kort ontleden. Een waan wordt omschreven als: een niet met algemeen geaccepteerde opvattingen en/of ideeën overeenkomend denkbeeld, waarvan iemand niet af te brengen is met logisch redeneren. En niemand die mentaal gezond is, wil dat dit over hem/haar gezegd of gedacht wordt.

Iemand die zegt zich te laten leiden door de waan van de dag, is als een bal in een flipperkast. Zonder regie, niet in staat tot functioneren, laat staan tot zijn doel te komen. Met het enige verschil dat deze persoon ervoor gekozen heeft dit te zijn, en de bal ervoor bedoeld is.

Wees eigenaar van je eigen leven

Neem jezelf eens onder de loep. Wanneer onderga jij de waan van de dag? Met andere woorden, waar laat jij je als een bal in de flipperkast rondslingeren zonder regie?

Wees je ervan bewust dat jij degene bent die ervoor kiest de bal te zijn en niet degene die flippert!

Gedraag je weer als een mentaal gezond persoon. En neem voordat je actie onderneemt of reactief handelt, even twee minuten de tijd om jezelf af te vragen:

MOET ik dit nu doen? Moet IK dit nu doen? Moet ik dit NU doen?

En neem dan de tijd om de impact op de andere geplande activiteiten te analyseren.

Jij bent eigenaar van je eigen (professionele) leven. Eigenaarschap over je eigen leven laten zien, betekent dat je bewust keuzes maakt, en hier verantwoordelijk mee om gaat! Omarm dat de waan van de dag Bullshit is en pak de regie!

Wanneer je niet meer uit de waan van de dag komt, zoek dan hulp. Je kan de waan van de dag de baas worden door te oefenen. Door (gedrags)patronen te herkennen en erkennen en hier bewust anders mee om te gaan. Wanneer je ervoor kiest om je door ‘de waan van de dag’ te laten leiden, is de kans dat je overspannen raakt 100%. En volgens mij is er niemand die dat op zijn/haar verlanglijstje heeft staan.

De waan van de dag = bullshit

Wil jij eigenaarschap ontwikkelen?

Wil jij verder sparren naar aanleiding van deze blog? Vul je gegevens in in en wij nemen contact met je op.

Wil je weten wat we met jouw gegevens uit dit formulier doen? Lees dan onze privacyverklaring.

Wil jij eigenaarschap ontwikkelen?

Dat kan met oa. games, leergangen, scans en workshops bij Performance Matters!

Vind onze diensten hier