Eigenaarschap is als koken.....

Terug naar overzicht

Eigenaarschap is als koken.....

De “breinfoto” die je maakt wanneer je droomt over datgene wat je wilt is zó bepalend voor de realisatie van die droom. Hoe scherper je de contouren van het resultaat voor je ziet, hoe meer eigenaarschap je neemt. Graag zelfs.

Dat geldt voor de kleine doelen en grote doelen. Laat ik als lekkerbek een alledaags voorbeeld pakken van een klein doel over iets waar ik gek op ben: eten.

Als ik honger hebt en ga nadenken over de maaltijd die ik tot mij ga nemen, en de ingrediënten inclusief het eindplaatje van mijn favoriete diner voor mij zie, hoef ik niet lang na te denken in de supermarkt. Ik weet precies wat ik nodig hebt. En met de gedachten aan de smaaksensaties die mij straks ten deel gaan vallen vlieg ik langs de schappen. Het water loopt mij in de mond. En als dan die rij voor de kassa langer is dan verwacht neem ik dat op de koop toe. En wanneer mijn pinpas nog thuis ligt, parkeer ik mijn karretje bij de klantenservice en fiets ik nog een keer naar huis, het maakt mij niet uit. Want ik weet: het zal heerlijk smaken straks. Ook dit alledaagse voorbeeld is eigenaarschap. Hobbels of geen hobbels, die maaltijd zal er komen.

Of het nu gaat om het bereiden van je favoriete maaltijd, oefenen voor een marathon of de beste worden in je vak. De kans op succes wordt groter wanneer je begint met een scherp succesbeeld voor ogen. Dan staat weinig meer in de weg, je doet het. Met vallen en opstaan.

Ga eens voor jezelf na welke dingen in je leven echt gelukt zijn. Analyseer eens hoe dat zo gekomen is: welke besluiten heb je genomen? Wat kwam je allemaal tegen op je pad? En hoe ging je daarmee om? Keerde je om bij de eerste de beste tegenslag of besloot je door te gaan en zocht je naar een oplossing? Aan wie vroeg je hulp?

En als dingen dan niet gelukt zijn? Maak dan eens dezelfde analyse. En stel je dan de gewetensvraag: wilde ik het écht? Was ik zelf eigenaar van mijn droom, of was het de droom van iemand anders?

Eigenaarschap is als koken.....

Wil jij eigenaarschap ontwikkelen?

Wil jij verder sparren naar aanleiding van deze blog? Vul je gegevens in in en wij nemen contact met je op.

Wil je weten wat we met jouw gegevens uit dit formulier doen? Lees dan onze privacyverklaring.

Wil jij eigenaarschap ontwikkelen?

Dat kan met oa. games, leergangen, scans en workshops bij Performance Matters!

Vind onze diensten hier