Geluk is geen KPI.

Terug naar overzicht

Geluk is geen KPI.

.. maar ook accepteren dat het niet altijd mee kan zitten

Mij is vroeger geleerd dat ik mij een gelukkig mens mag noemen als ik de hypotheek en boodschappen kan betalen, gezond ben, mijn dierbaren gezond zijn en dat er sprake is van liefde in mijn leven. Niks mis mee.

En daarbij hoort ook dat het soms mee zit, en soms tegen zit. Voor mij geldt dat op onderdelen nog steeds, maar ik merk dat  de definitie van geluk verandert. Het blijkt toch niet zo simpel te zijn.

De Chief Ellende Officer

Vanochtend las ik een leuk artikel van Dominique Haijtema over de “Chief Ellende Officer”. Dominique schrijft dat we niet meer weten hoe we moeten omgaan met tegenslag en zij pleit voor een “Ellende Functionaris” in organisaties. Ik herken net als Dominique de moeite die mensen hebben met tegenslag. Of wat als tegenslag ervaren wordt…….

Voor geluk hebben we KPI’s bedacht, voor ongeluk en leren niet.

Geluk anno nu wordt uitgedrukt in KPI’s*. En die KPI’s delen we maar al te graag met elkaar. Bijvoorbeeld het aantal stappen dat we hebben gemeten met de Fitbit, het aantal volgers op Instagram of in welke toprestaurants we gegeten hebben. Het gevoel van geluk wordt ook bepaald door het salaris dat je krijgt in vergelijking met anderen en hoeveel reizen je maakt van meer dan 8 uur vliegen. Ieder pikt zo zijn eigen KPI’s uit het brede aanbod. Alles meetbaar en zichtbaar. En zolang mijn KPI hoger of minimaal gelijk is aan die van jou, voel ik mij goed. Eigenlijk zou er ook een KPI moeten komen voor mislukkingen, zoals: hoe vaak ben jij afgewezen voor die ene baan, of bijvoorbeeld het aantal mislukte pogingen om af te vallen of te stoppen met roken. Al dat meten, delen en vergelijken geeft mooie inzichten maar maakt ook ongelukkig. Het zorgt er voor dat we niet meer durven te dromen. Want we denken daardoor dat alles in één keer moet lukken. En ervaren het leerproces als tegenslag.

We zijn het contact met onze onderbuik verloren.

Geluk is net als tegenslag een gevoelskwestie. En ieder is gelukkig of ongelukkig op zijn eigen wijze. Gevoel is letterlijk de lichamelijke “sensatie” die je ervaart na een bepaalde gebeurtenis. Zoals lekker eten, een goede film, een ontmoeting met een vriend, goede seks, een goed gesprek met je baas, of het aaien van je huisdier.  Maar ook de frustratie die ontstaat omdat je net dat ene resultaat niet haalt. Gevoel kent veel verschijningsvormen: knoop in je maag, vlinders in je buik , tinteling, droge mond etc. etc.  Je gevoel vertelt je feilloos hoe het zit. Dat maakt ons wie we zijn. Dat gevoel is niet eng of ongemakkelijk, maar een waardevolle raadgever. 

Zweverig?

Luisteren naar dat gevoel, het toe te laten en begrijpen waar het vandaan komt is de basis voor gelukkig zijn. Dit mag voor velen zweverig gezever zijn, maar het is in essentie de basis van levensgeluk. Noem het levenskunst. Door niet te accepteren wat je voelt, en te ontkennen wat er voor jou toe doet ligt zelfs de gevreesde burn-out op de loer. 

Persoonlijk leiderschap en geluk.

Persoonlijk leiderschap betekent dus ook het vermogen om te zien en te accepteren wat er is, weten en benoemen wat precies je positieve en negatieve gevoelens veroorzaakt. Om er op die manier achter te komen wat er voor jou toe doet.

Als die gevoelens, zeker als het om knopen in maag gaat, veroorzaakt worden door gedachten over het niet voldoen aan de algemeen geldende geluks-index is het raadzaam jezelf af te vragen of je nog wel de goede dingen nastreeft. 

De “one-time-right” KPI

En als iets niet in één keer lukt, en ook niet in twee keer, heet dat geen falen maar leren. Realiseer je ook dat meesterschap veel oefening vergt, dus als je iets wilt bereiken ga er dan van uit dat het niet gelijk lukt. 

Dit alles verwerken vergt wat huiswerk en reflectie maar het maakt je een goed leider voor jezelf. En daarmee ook een goed leider voor anderen. Je bent zelf het beste handboek voor geluk dat je je wensen kunt. 

KPI is de afkorting voor “Key Performance Indicator” Een kengetal waarmee je prestaties meet. De Nederlandse vertaling is “Kritieke prestatie-indicator”.

Ruud van Es

Geluk is geen KPI.

Wil jij eigenaarschap ontwikkelen?

Wil jij verder sparren naar aanleiding van deze blog? Vul je gegevens in in en wij nemen contact met je op.

Wil je weten wat we met jouw gegevens uit dit formulier doen? Lees dan onze privacyverklaring.

Wil jij eigenaarschap ontwikkelen?

Dat kan met oa. games, leergangen, scans en workshops bij Performance Matters!

Vind onze diensten hier