Waarom in de term ZZP'er een Z teveel zit

Terug naar overzicht

Waarom in de term ZZP'er een Z teveel zit

Er zijn in Nederland steeds meer Zelfstandige Professionals. Het aantal loopt tegen het miljoen aan. Ik ben ook ooit ‘voor mijzelf’ begonnen. Toen heette het nog freelancer, of eenpitter. Tegenwoordig heet deze groep ZZP’er: Zelfstandige Zonder Personeel.

Wie heeft dat ooit bedacht? Iemand bij de Belastingdienst schat ik in. Waarschijnlijk in een tijd waarbij dit groepje een kleine restcategorie betrof en eigenlijk de moeite niet waard was van het ‘goed’ benoemen.

Een ‘halve marathon’ 

Ik mag graag een stukje hardlopen. Ik heb vijf keer de finishlijn van een marathon gepasseerd. Het aantal halve marathons heb ik niet bijgehouden. Tientallen, minimaal! Nu zijn er best veel momenten tijdens die loopjes dat ik in een ‘flow’ was. Eén met de natuur en zo. Er waren ook momenten dat je tijd had om na te denken. Meestal als het niet zo goed ging. Ook toen bedacht ik mij dat de term ‘halve marathon’ eigenlijk best raar was. 21,1 kilometer hardlopen is nog best een stukje. Wanneer ik mijzelf moed insprak om toch binnen een acceptabele tijd te finishen bedacht ik mij vaak dat zo’n ‘halve’ toch eigenlijk ‘net niet’ is. Alsof je er pas bij hoort als je een hele marathon volbrengt.

Zelfstandig Professional 

Ik heb datzelfde met de term ZZP’er. Een groep van bijna een miljoen professionals wordt gedefinieerd door een criterium wat afwezig is. Alsof je er pas bij hoort als je personeel in dienst hebt. Ik stel voor om daar mee te stoppen. Het gaat om Zelfstandige Professionals die het lef hebben getoond om zich als zelfstandige te vestigen en bereid zijn hun vak uit te oefenen voor eigen risico en rekening. Het is een groep die een relevante factor is in de Nederlandse economie, en aansluit bij de tijdsgeest van het flexibel en klantgericht resultaten neerzetten voor hun opdrachtgevers. Vanaf 2015 voer ik hoogstpersoonlijk de term ZP’er oftewel ‘Zelfstandig Professional’ in.

We noemen een speedboot ook geen ‘boot zonder zeilen’, een iPad geen ‘laptop zonder toetsenbord’, of druivensap ‘wijn zonder alcohol’, om over het verschil tussen mannen en vrouwen maar te zwijgen.

Ik heb zeker bewondering voor ondernemers die elke dag aan hun ambities werken en hierbij personeel in dienst hebben. Alle lof voor hun lef. M’n bewondering voor de groep ZP’ers is minstens zo groot. Maak er een succesvol jaar van, voor jullie zelf en voor jullie klanten.

Performance Matters

Ik schrijf dit blog namens Performance Matters. Dit bedrijf richt zich op onderwerpen als eigenaarschap, leren als professionals, leiderschap, zelfsturing en talenten omzetten tot resultaten. Ben of ken jij een bedrijf, team of zelfstandig professional die inspiratie kan gebruiken en op krachtige en interactieve manier tot succes gemotiveerd wilt worden? Laat het mij weten en maak vandaag nog een afspraak.

ps. Mijn boek ‘Veel succes! Handboek voor het behalen van resultaten’ is te bestellen via Bol.com. 

Waarom in de term ZZP'er een Z teveel zit

Wil jij eigenaarschap ontwikkelen?

Wil jij verder sparren naar aanleiding van deze blog? Vul je gegevens in in en wij nemen contact met je op.

Wil je weten wat we met jouw gegevens uit dit formulier doen? Lees dan onze privacyverklaring.

Wil jij eigenaarschap ontwikkelen?

Dat kan met oa. games, leergangen, scans en workshops bij Performance Matters!

Vind onze diensten hier