Ik ben een watje! Eigenaarschap in de dagelijkse praktijk.

Terug naar overzicht

Ik ben een watje! Eigenaarschap in de dagelijkse praktijk.

Okay, ik start maar met mezelf kwetsbaar opstellen: ik ben een watje. Ik ben verkocht aan mijn auto. Robin van Linschoten zei ooit: ‘Ik, ik loop niet weg voor problemen. Ik neem de auto.’ Het had mijn levensmotto kunnen zijn. Gisteren had ik een gedwongen thuiswerkdag. M’n auto was in reparatie. Wat zich liet aanzien als een reparatie van een paar uur bleek een hele dag in beslag te nemen. Wat een tegenslag voor een watje. Een hele dag zonder auto. Gedoe.

Uiteraard kwam m’n improvisatietalent me van pas. Ik zou lekker gaan sporten. Hardlopen. Nou ja, joggen. Een paar jaar geleden had een allervriendelijkste orthopedisch chirurg me duidelijk gemaakt dat m’n knie versleten was. Dat maakt dat ik inmiddels een uurtje loop op de loopband in de plaatselijke sportschool. Veel demping, goed voor een watje.

Ik was zo trots op mezelf dat ik de beschikbare tijd ging benutten om m’n conditie op peil te houden. Tot ik besefte dat het pasje van de sportschool in m’n auto lag. De auto waar ik altijd mee naar de sportschool rijd. De auto die nu bij de garage stond.

Afhaken lag op de loer. Ken je die trits? Idee, plan, tegenslag, afhaken. Het komt veel voor. Maar toch niet ik? Ik, de auteur van het boek ‘Eigenaarschap’. Ik ging buiten lopen. Al maanden niet meer gedaan, maar dit was het moment.

Tot ik besefte dat het windkracht 100 was buiten (ik ben een watje he, ik mag graag overdrijven). Als een tweede natuur popte uitstelgedrag in me op. De wind zou vast gaan liggen. Helaas. De buienradar app gaf aan dat het de hele middag zou blijven waaien. Ik besloot na wat vernuftig route plannen toch te gaan. Genieten! Uurtje gelopen zonder kaart en klokkie, paar nieuwe wegen ontdekt, en de tegenwind bleek best mee te vallen.

We ontnemen onszelf regelmatig ervaringen die we graag mee willen maken vanwege bezwaren die we onszelf voorhouden. Eigenaarschap gaat ook over het idee koppelen aan actie en daarna zien wat dat bijdraagt aan de resultaten die je graag gerealiseerd ziet.

Teruggekomen bleek ik net op tijd thuis voor een aantal hoosbuien. Luisterend naar de regen op het dak van m’n woonboot besefte ik ineens de rampspoed die me deze dag nog te wachten stond. Ik had immers een zangles gepland. Dat doe ik nu al een tijdje wekelijks als leerproces voor de optredens over eigenaarschap die ik verzorg.

Ik die nooit fiets, ik die best een hekel heeft aan regen, wat te doen? Een bekentenis: het schoot door m’n hoofd om de zanglerares te whatsappen dat ik ziek was en met geen mogelijkheid naar de les kon komen. Ken je dat? Een smoes bedenken om maar niet je verantwoordelijkheid te nemen?

Maar toen nam de held het in me over. Ik zou gaan. En ik ging. Gitaar op de rug, kop in de wind, striemende regen (ik had al gezegd dat ik graag mocht overdrijven), op naar de les. No pain, no gain. No guts, no glory.

Ik was zo trots op mezelf. En dat deelde ik ook met m’n vriendin die na een lange dag hard werken op de hogeschool thuiskwam. Die zette me prettig met beide benen op de grond. ‘Weet je hoe vaak ik door de regen fiets?’.

Natuurlijk had ze gelijk. En ik ook. Eigenaarschap gaat over mij, over jou. Over kleine persoonlijke keuzes die op een dag voorbijkomen. Over vallen, struikelen, opstaan, kleine leermomentjes die bijdragen aan resultaten die er voor mij toe doen.

Wil jij eigenaarschap ook toepassen in jouw (werk)leven? Download het gratis ebook ‘De 6 manieren om eigenaarschap te creëren.’

Ik ben een watje! Eigenaarschap in de dagelijkse praktijk.

Wil jij eigenaarschap ontwikkelen?

Wil jij verder sparren naar aanleiding van deze blog? Vul je gegevens in in en wij nemen contact met je op.

Wil je weten wat we met jouw gegevens uit dit formulier doen? Lees dan onze privacyverklaring.

Wil jij eigenaarschap ontwikkelen?

Dat kan met oa. games, leergangen, scans en workshops bij Performance Matters!

Vind onze diensten hier