Ik gun iedere millenial een burnout

Terug naar overzicht

Ik gun iedere millenial een burnout

Er is een mooi onderzoek verschenen over millenials en burnout. Een derde van deze groep heeft een verhoogd risico op dit verschijnsel. Angstgevoelens en depressie liggen op de loer.

Laat dit even op je inwerken. Zie een collegezaal vol prachtige jongeren voor je en besef dat 1 van elke drie risico loopt op burnout. Ik vind dat heftig.

Ik was ooit 1 van die drie. Toen ik nog millenial was, halverwege de jaren tachtig, raakte ik overspannen. Burnout als woord bestond toen nog niet. Worstelen met m'n sexualiteit, voorafgegaan door een aanranding en het ziektebed en overlijden van m'n vader tijdens m'n studie: het was een cocktail die leidde tot een periode van enige maanden waarin ik uitgebreid het plafond van toenmalige woninkje heb bestudeerd en niet veel meer dan dat.

Met de wijsheid van nu was het een van de meest leerzame processen die ik heb doorgemaakt. Ik heb destijds afgeschud om te belangrijk te vinden wat anderen van me vonden, te moeten voldoen aan rolbeelden die ik dacht dat over me bestonden. Ik heb geleerd te vertrouwen op m'n zelfvertrouwen. Ik heb geleerd te zien wie ik was, dat dat mocht en okay was en is.

Het was geen fijne tijd. Het grijpt me nog aan nu ik dit opschrijf. Maar soms horen niet fijne tijden bij het leven. En millenials hebben het niet makkelijk. Het leven gaat een stuk sneller dan toen ik die tik kreeg. Er was nog geen internet, en dus ook geen facebook, insta, snapchat, email, linkedin, whatsapp, enzovoort. De studiedruk is hoger dan toen ik nog in de schoolbanken zat. Ik kan m'n studie psychologie een hoop verwijten, maar niet dat het tempo moordend was.

'Stel je niet aan' gaat niet helpen. Studentenpsychologen, weerbaarheidstrainingen, jaarlijkse screeningen, ze helpen wellicht. Ik ben destijds nadat ik onderuit gegaan was ook begeleid en dat was zeker inzichtgevend.

Nu, 30 jaar later, loop ik rond in de wereld die eigenaarschap heet. Eigenaarschap ontwikkel je door te kijken naar wat je van je leven wil maken, hoe je jouw rol(-len) ziet, hoe je naar jouw verantwoordelijkheden kijkt en wat je waardevol vindt in het leven. Het vraagt leren, soms leren waar je niet om gevraagd hebt, en soms leren wat enige pijnlijkheid met zich meebrengt.

Een burnout kan in dit proces louterend werken. Als het zonder kan, uiteraard prima, maar het is echt niet het einde van de wereld. Soms is het het begin.

Als je m'n boek hebt gelezen of m'n voortelling hebt gezien weet je dat ik veel met liedjes, muziek en liedteksten heb. Een stel gasten die in de jaren zestig van de vorige eeuw millenials waren, the Eagles, de volgende wijze raad. Het helpt waarschijnlijk niet, maar toch: 'Take it easy, take it easy, don't let that sound of your own wheels drive you crazy'.

Het ebook 6 manieren om eigenaarschap te ontwikkelen kan hierbij helpen en sturing geven. 

Ik gun iedere millenial een burnout

Wil jij eigenaarschap ontwikkelen?

Wil jij verder sparren naar aanleiding van deze blog? Vul je gegevens in in en wij nemen contact met je op.

Wil je weten wat we met jouw gegevens uit dit formulier doen? Lees dan onze privacyverklaring.

Wil jij eigenaarschap ontwikkelen?

Dat kan met oa. games, leergangen, scans en workshops bij Performance Matters!

Vind onze diensten hier