Inspirerende performance portfolios: de 5 redenen waarom ze er niet zijn

Terug naar overzicht

Inspirerende performance portfolios: de 5 redenen waarom ze er niet zijn

Elke professional met een inspirerend performance portfolio zal binnen een jaar belangrijke stappen zetten en zijn resultaten naar een hoger niveau tillen. Probleem is alleen; bijna niemand heeft er een.

Hé? Een performance portfolio? En inspirerend nog wel?

Een performance portfolio is kort door de bocht een lijst met resultaten die jij als professional wilt behalen. Ze zijn inspirerend en ambitieus: je hebt er echt wat mee, je zou er trots op zijn als je het voor elkaar krijgt, en het gaat niet vanzelfsprekend lukken. Deze lijst impliceert dat je af en toe buiten je comfort zone rondwandelt, en dat je daarvan leert.

Je kunt je portfolio opstellen als een simpel lijstje, of als een moodboard inclusief quotes, filmpjes, feedback, klantnotities; wat er maar bij jou past.

Kortom, een performance portfolio helpt je om concreet te werken aan je resultaten, focus te behouden en je voortgang goed te monitoren. Daarom zul je mét een performance portfolio veel concreter resultaten boeken dan zonder.

Maar dan moet je er wel eentje hebben natuurlijk... En daar ontbreekt het in de praktijk vaak aan. Hier zijn 5 redenen waarom ze er niet zijn:

#1: Flauwekul

‘Laten we nou maar gewoon doen, dan doen we al gek genoeg’. Hoe je in werkelijkheid waarschijnlijk ook baat zou hebben bij een inspirerend performance portfolio, het is veiliger om er niet één te gaan maken en te gaan gebruiken. Het is stoerder om te zeggen dat het flauwekul is. Als je dat maar vaak genoeg zegt, dan ga je daar vanzelf in geloven.

#2: Ontbrekende visie

‘you can’t get what you want, 'til you know what you want’. Joe Jackson heeft deze prachtige tekst in een lied gegoten.

Als we professionals die we begeleiden vragen naar wat ze willen bereiken in het komende jaar, dan geven ze in eerste instantie vrijwel altijd aan dat wel te weten. Bij navraag valt dat dan meestal tegen; veel professionals blijven hangen in vage definities, zonder concreet te kunnen worden.

Echt even gaan zitten (en soms je laten bevragen) om concreet te krijgen wat voor jou nu precies inspirerende resultaten zijn; niet veel professionals nemen er de tijd voor. Met als gevolg dat je jezelf als professional een belangrijk instrument ontneemt: een concrete, beeldende, inspirerende visie op de resultaten die er voor jou het komende jaar toe doen.

#3: Reactief

De waan van de dag stuurt vaker onze acties en beslissingen dan ons lief is. We hebben het zo druk met van alles en nog wat. Even een paar stappen achteruit zetten en kijken of en hoe we ons professionele leven organiseren rondom de voor ons belangrijke resultaten: het gebeurt weinig. 

#4: Angst

Het maken van een performance portfolio zorgt er voor dat je met je kop boven het maaiveld uitkomt. Het zorgt er voor dat je zichtbaar wordt. Het zorgt er voor dat je je op belangrijke momenten kwetsbaar op gaat stellen. Het zorgt er voor dat je kunt falen. Iemand nog interesse?

#5: Leren? Moi?

Vanaf de maan gezien vinden de meeste professionals leren een goed ding. ‘Ik leer elke dag’ is een prachtige tegeltjeswijsheid. In de praktijk valt het nog wel eens tegen. Kijk maar eens in de spiegel :-).

Helemaal niet zo moeilijk, zo'n performance portfolio.

Een performance portfolio is eigenlijk zo ingewikkeld niet. En veel tijd hoeft het ook niet te kosten. Het dwingt je wel eerlijk te zijn tegen jezelf. Dat vraagt soms lef. Als je er dan vervolgens constructief mee aan de slag gaat, zul je al snel merken dat de voordelen groot zijn en je persoonlijke groei versnelt. Een inspirerende reis.

We kunnen ons heel goed voorstellen dat het opstarten en consequent bijhouden van een performance portfolio best lastig is. We helpen je daarom graag op weg, dat is tenslotte ons vak. 

Vanuit Performance Matters begeleiden we professionals bij het maken en levend houden van inspirerende performance portfolios. Neem contact met ons op als je er een wilt maken of als je de professionals in jouw team er één gunt voor het komende jaar.

Inspirerende performance portfolios: de 5 redenen waarom ze er niet zijn

Wil jij eigenaarschap ontwikkelen?

Wil jij verder sparren naar aanleiding van deze blog? Vul je gegevens in in en wij nemen contact met je op.

Wil je weten wat we met jouw gegevens uit dit formulier doen? Lees dan onze privacyverklaring.

Wil jij eigenaarschap ontwikkelen?

Dat kan met oa. games, leergangen, scans en workshops bij Performance Matters!

Vind onze diensten hier