Jouw functioneringsgesprek? Het is een moetje…

Terug naar overzicht

Jouw functioneringsgesprek? Het is een moetje…

Recent sprak ik een aantal professionals over de functioneringsgesprekken in hun  bedrijf. Ik was gevraagd de kwaliteit van de zogenoemde HR-cyclus (de geformaliseerde gesprekken tussen medewerker en leidinggevende) naar een hoger plan te tillen. Een hele leuke opdracht, waar veel eer aan te behalen valt.

Dé quote van het gesprek was ‘Tja, onze HR-cyclus; het is een moetje’. ‘De OR eist het’, ‘het staat in de cao’ of ‘het is een feestje van de afdeling personeelszaken’. Ik kom het allemaal tegen.

‘Vorig jaar + 2 procent’

De verschillende onderdelen uit de HR-cyclus (plannings-, beoordelings- en functioneringsgesprekken) worden vaak gezien als een noodzakelijk kwaad. ‘O ja, ik heb volgende week m’n functioneringsgesprek’. Zonder kleerscheuren het gesprek doorkomen is vaak het doel. Eigenaarschap is soms ver te zoeken. De twee obligate ontwikkelpunten zijn ook weer genoteerd, en de plannen zijn min of meer ‘vorig jaar + 2 procent’. Herken jij jezelf in dit scenario? Dan is het hoog tijd om jezelf en je medewerkers te leren sturen op mooie resultaten. 

Een gesprek tussen een manager en een medewerker kan namelijk zeer inspirerend en stimulerend zijn. En misschien hoort dat het ook te zijn. Het is dé kans om je ambities, dromen, wensen en ideeën neer te leggen en samen met je leidinggevende vorm te geven.

Waar leg jij de lat?

In werkelijkheid is het vaak een gesprek waarin ‘de lat’ prettig laag gelegd wordt en waarin voorzichtigheid en vaagheid troef is.  Je kúnt dat gesprek verlaten vol energie met het besef dat jouw professionele wereld het komende jaar aan je voeten ligt en je er iets prachtigs van kunt gaan maken. Gebruik het om even écht stil te staan bij je ontwikkeling van de afgelopen maanden en leer van je ervaringen.

Wat jij kunt doen: eigenaarschap nemen!

Vaak zie ik dat leidinggevenden het gesprek sturen en niet altijd goed voorbereid zijn. Een goed moment dus om zelf eigenaarschap op te pakken. Je kunt de gesprekken namelijk ook gebruiken om écht te verkennen hoe er het afgelopen jaar professioneel tegen jouw werk is aangekeken  en dit benutten als een solide leer- en inspiratiebron voor het komende jaar.

Het verschil tussen het benutten van het potentieel en de middelmatigheid van de werkelijkheid, is jouw eigenaarschap. Aan jou de keuze of het blijft op het niveau van een ‘moetje’.

Maak er zelf een succes van

Dus, laat het inspirerend zijn, zorg dat je ideeën paraat hebt over waar je de komende tijd werk van wil maken, heb het lef om echt te luisteren naar de feedback die je ontvangt en werk samen met je leidinggevende aan jouw professionele ontwikkeling. 

Jouw functioneringsgesprek? Het is een moetje…

Wil jij eigenaarschap ontwikkelen?

Wil jij verder sparren naar aanleiding van deze blog? Vul je gegevens in in en wij nemen contact met je op.

Wil je weten wat we met jouw gegevens uit dit formulier doen? Lees dan onze privacyverklaring.

Wil jij eigenaarschap ontwikkelen?

Dat kan met oa. games, leergangen, scans en workshops bij Performance Matters!

Vind onze diensten hier