Mis je ook wel eens een deadline?

Terug naar overzicht

Mis je ook wel eens een deadline?

Mijn werkfocus ligt bij de resultaten die er voor mij toe doen. Kleine resultaten, grote resultaten, ik heb een heel palet aan resultaten waar ik aan werk: 3 voorstellen voor klanten, 2 nieuwe ontwerpen voor management development trajecten, m’n wekelijkse blog, de eerste serie vlogs.  Deze lijst is maar het begin: in deze vakantietijd komen daar resultaten bij als: liedje van Bram Vermeulen ingestudeerd, agriturismo geboekt, tuinschutting bij m’n stacaravan geplaatst.

Deadlines maken het spannend

Meestal koppel ik een deadline aan een te behalen resultaat. Dat maakt het werken aan resultaten professioneel. Het voor ogen hebben van de combinatie van het concrete resultaat én een tijd zorgt ervoor dat ik mijn acties en beslissingen organiseer in de tijd tussen nu en de deadline. Het maakt het makkelijker om eigenaarschap te nemen.

Het is ook spannend want het wordt concreter; als ik een deadline mis, realiseer ik een resultaat dat minder is dan ik (of een klant) van mezelf verwacht.

Dit is voor mij de realiteit: ik mis af en toe een deadline.

Een professioneel moment van de waarheid

Vanuit eigenaarschap ontstaat er dan een professioneel moment van de waarheid. Ik kan met het grootste gemak excuses aandragen (‘ik heb het ook wel erg druk gehad’ of ‘er kwamen ook wel veel dingen tussendoor’), of stiekem toch de deadline mentaal verschuiven (‘ach, die klant zal het vast oké vinden als hij het voorstel begin volgende week krijgt’).

Het gaat erom het lef te hebben te erkennen dat een deadline die van me verwacht was overschreden is. De essentie daarvan is het besef dat ik er verantwoordelijk voor was, en niemand anders. Ik ben de (niet heel erg trotse) eigenaar van dit minder dan verwachte resultaat.

'Het gaat me nog wel lukken'

Ik had, terugkijkend, heus wel tijd kunnen maken voor deze blogtekst die vanmorgen af had moeten zijn - ik heb deze week zeker acht uur in de trein gezeten. In de afgelopen week heb ik een paar keer de aanname gedaan dat ‘het me nog wel ging lukken’. En als ultiem excuus heb ik vanochtend bedacht dat vrijdag eigenlijk ook best wel maandagmiddag mag worden.

Je eigen gedrag onder ogen zien

Het aangaan van het professionele moment van de waarheid betekent dat ik, zonder mezelf te veroordelen, rustig kan kijken naar hoe ik het heb aangepakt. Welke van mijn acties, beslissingen of aannames hebben nu concreet bijgedragen aan het missen van deze deadline?

Kijken, je gedrag analyseren en onder ogen zien, in plaats van wegkijken, helpt me om te leren en mezelf de eerstvolgende keer handiger te sturen op de resultaten die ik afgesproken heb.  

Een aantal concrete tips

Maar hoe pak je dat nou aan? Hoe kun je jouw gedrag analyseren zonder jezelf te veroordelen? Hier volgen een aantal tips:

  • Heb het lef om concrete deadlines te koppelen aan de resultaten waar jij aan werkt.
  • Wees eerlijk als je een keer een deadline mist: erken het, neem er eigenaarschap voor op zonder jezelf te veroordelen.
  • Speel in je hoofd de film af met jou in de hoofdrol: hoe was mijn aanpak verantwoordelijk voor het missen van de deadline?
  • Verander je aanpak voor de eerstvolgende twee deadlines die er aan komen.
  • Succes!

Het missen van een deadline kun je negeren, maar je kunt het ook aangrijpen om te leren. In onze leergang eigenaarschap leren we professionals om systematisch hun werkproces te analyseren en gruwelijk eerlijk te kijken naar zichzelf. Dit doen we zonder het persoonlijk te nemen. Je bent niet je resultaten. Maar je bent er wel verantwoordelijk voor. 

Heb jij de zoveelste deadline gemist, en wil je weten of de leergang iets voor je is? Lees er hier meer over

Mis je ook wel eens een deadline?

Wil jij eigenaarschap ontwikkelen?

Wil jij verder sparren naar aanleiding van deze blog? Vul je gegevens in in en wij nemen contact met je op.

Wil je weten wat we met jouw gegevens uit dit formulier doen? Lees dan onze privacyverklaring.

Wil jij eigenaarschap ontwikkelen?

Dat kan met oa. games, leergangen, scans en workshops bij Performance Matters!

Vind onze diensten hier