Modern taboewoord: discipline

Terug naar overzicht

Modern taboewoord: discipline

Dromen en ambities; de meeste professionals die ik ontmoet hebben allemaal de ambitie om mooie dingen te realiseren. Ik besteed in mijn werk veel tijd aan het heel concreet en levendig maken van wat ze écht heel graag gerealiseerd zouden zien.

Als we dit heel helder hebben komt de fase van ‘aan de slag gaan’. Er komen allerlei ideeën over tafel, plannen worden gemaakt. Het klinkt goed en er is veel enthousiasme.

Het gat tussen plan en uitvoering

De realiteit is dat er vaak meer bedacht wordt dan werkelijk uitgevoerd. In ons hoofd hebben we meestal wel scherp wat er nodig is en wat er allemaal bij komt kijken om tot een goed resultaat te komen. Tussen het solide plan en de uitvoering zit vaak een gat. Er wordt minder geleerd dan nodig is gezien de professionele dromen.  Zelfreflectie en leren van je werkelijke aanpak zijn nodig om jezelf werkelijk ontwikkelen. (Meer weten over hoe je dat doet? Kijk dan eens hier)

‘Shiny happy people alom’

Met de mensen die ik begeleid praat ik dan over discipline. Dit blijkt nog best een lastig begrip te zijn. Het is bijna taboe om het er over te hebben. Er is vaak een associatie met militair optreden. Strenge hiërarchische verhoudingen waarbij weinig tot geen lucht of ruimte is om ‘jezelf te zijn’. En bovendien, als je de social media mag geloven komt succes iedereen aanwaaien, succesvolle mensen, shiny happy people alom. Geen discipline te bekennen. Maar zo werkt het niet. Discipline is nodig voor resultaat en succes.

Wie houd je voor de gek?

Ik heb me voorgenomen om iedere vrijdag te bloggen over ons werk. Alleen: ik ben in werkelijkheid ook niet roomser dan de paus. Ik stel het schrijven uit omdat ik er geen energie voor heb. Met gemak draag ik in mijn eigen hoofd de excuses aan van de oor- en keelontsteking die me al een week bezighoudt. Wie houd ik voor de gek?

Geen zin dus. Ik speel veel liever op de gitaar. En dan bij voorkeur niet de oefeningen die ik zou moeten doen voor m’n les van morgenochtend, maar gewoon freewheelend pingelen. Ook al heeft m’n moeder 100 keer geroepen ‘als je geen zin hebt, dan maak je maar zin’, ik vind het gedurende de week nog altijd een heerlijk legitiem excuus.

Discipline: zo doe je het

Je hebt discipline nodig om je leven vorm te geven zoals jij dat voor je ziet. Ook al heb je er nu geen zin in, door middel van discipline kun jij de dingen doen die je nodig hebt voor je toekomstige resultaten. Hoe meer discipline je hebt, hoe makkelijker jij jezelf kunt sturen richting succes.

Vind jij het nog lastig om die discipline op te brengen? Volg dan deze praktische tips:

  1. Discipline is net een spier die je kunt trainen. Net zoals alle andere spieren, wordt je discipline steeds minder sterk als je het verwaarloost. En discipline kun je – ook net zoals je spieren – uitputten. Je kunt het dus opbouwen en ontwikkelen, maar je doet er ook goed aan om te kiezen waarvoor jij jouw discipline inzet.

  2. Deel een grote opdracht op in kleine taakjes en beloon jezelf tussendoor. Als je enorm tegen een opdracht opkijkt, helpt het om het op te splitsen in kleinere delen. Die kleine taakjes zijn beter behapbaar en laagdrempeliger. Bovendien gun je jezelf op deze manier ook kleine overwinningen tussendoor.

  3. Onderhandel met je ‘luie zelf’. Als ik mijn taken af heb, mag ik even op de bank luieren. Zodra je deze deal met jezelf hebt gesloten, zal je zien dat je je veel beter op je taak kunt richten.

  4. Koppel je taken los van jezelf. Soms kun je heel erg opzien tegen taken omdat je er emotioneel bij betrokken bent. Dat telefoontje plegen is best eng, en die mail beantwoorden ronduit irritant. Probeer het dan niet zo sterk op jezelf te betrekken. Sommige taken zijn nou eenmaal vervelend, anderen zijn leuk. Als het moet gebeuren, doe het dan gewoon.

  5. Oefen discipline in je hoofd. Als je veel weerstand voelt om aan de slag te gaan, visualiseer dan even in je hoofd hoe je ondanks dat tóch aan die taak begint. Maak het zo concreet mogelijk. Je zult zien dat de stap om daadwerkelijk te beginnen daarna al veel kleiner is.

Een kwestie van vallen en opstaan

Ik probeer daarnaast altijd kritisch te kijken naar de reden van mijn uitstelgedrag en leer ervan. Het prettig te merken dat ik wil en blijf bouwen aan de resultaten die er voor ons toe doen. Dat mag prima gepaard gaan met vallen en opstaan. Dat je een keer valt maakt helemaal niet uit, het gaat erom dat je daarna weer opstaat.

Op 1 september starten we de volgende leergang Eigenaarschap. Elke drie weken komen we gedisciplineerd bij elkaar om van en met elkaar te leren. Doe je mee?

Modern taboewoord: discipline

Wil jij eigenaarschap ontwikkelen?

Wil jij verder sparren naar aanleiding van deze blog? Vul je gegevens in in en wij nemen contact met je op.

Wil je weten wat we met jouw gegevens uit dit formulier doen? Lees dan onze privacyverklaring.

Wil jij eigenaarschap ontwikkelen?

Dat kan met oa. games, leergangen, scans en workshops bij Performance Matters!

Vind onze diensten hier