De kracht van muziek (9): 'I'm working on a dream'​ - Bruce Springsteen

Terug naar overzicht

De kracht van muziek (9): 'I'm working on a dream'​ - Bruce Springsteen

Wat een performer is Bruce Springsteen. De verhalen over de lange concerten die als een rollercoaster over je heen komen, ze zijn legendarisch. Bruce verstaat de kracht van het optreden, verleiden, magie laten ontstaan op het podium. Voorbeeld: kijk eens naar de video van het geïmproviseerde 'you never can tell' opgenomen in Leipzig. Als je daar geen energie van krijgt, zou ik even je hartslag checken als ik jou was; misschien heb je het tijdelijke al voor het eeuwige verwisseld, maar is dat nog niet doorgedrongen.

In ons werk begeleiden we organisaties, teams en professionals om hun professionele dromen te realiseren. Als we in ons werk iets meebrengen is het de spirit om de focus te leggen op iets van en in je leven maken.

In 'working on a dream' legt Bruce die focus: 'I'm working on a dream, though sometimes it feels so far away, I'm working on a dream, and I know it will be mine someday'. In deze paar eenvoudige zinnen zitten een hoop mooie elementen. Er is de droom, en het vraagt al heel wat om daar voor jezelf goed de aandacht op te leggen, te bekijken, onderzoeken, concreet en levendig te maken. Als je dit goed doet, gaat dit beeld een krachtige inspirerende motor voor je worden. Dat is nodig ook, want 'sometimes it feels so far away'. Er is (zo werkt dat nou eenmaal bij dromen) een gapend gat tussen de gerealiseerde droom en de huidige realiteit. Dat voelt soms ver weg, heel ver weg. Zo ver dat de neiging bestaat om af te haken. De overtuiging dat het je gaat lukken (I know it will be mine someday) gaat je daarbij helpen. Ook al houdt die overtuiging je misschien een beetje voor de gek (je weet nooit 100% zeker) draagt deze bij aan het blijven werken aan dat wat voor jou belangrijk is.

Het klinkt natuurlijk Amerikaans. Lekker makkelijk. Laat Bruce maar lullen: droompie fabriceren in je hoofd, er stap voor stap aan werken, hij weet dat het gaat lukken, klaar is Kees. Nou, zo ligt het niet helemaal. Een paar jaar geleden is z'n autobiografie 'born to run' verschenen. Hierin kwamen uitgebreid z'n heftige depressies naar voren. In 'working on a dream' wijdt hij daar terloops een zinnetje aan: 'now the cards I've drawn are rough and darkened, I've straightened the back and I'm working on a dream'. De kaarten liggen bijna nooit alleen maar gunstig. Tegenslag is onderdeel van het proces, soms in de vorm van obstakels voor je op de weg, soms in de vorm van demonen in je hoofd.

Een diepe buiging voor iedereen die ondanks gedoe om je heen of in je hoofd werkt aan haar of zijn droom. Hopelijk ben jij een van hen.

Luisteren? Bruce Springsteen - 'Working on a dream'

De kracht van muziek (9): 'I'm working on a dream'​ - Bruce Springsteen

Wil jij eigenaarschap ontwikkelen?

Wil jij verder sparren naar aanleiding van deze blog? Vul je gegevens in in en wij nemen contact met je op.

Wil je weten wat we met jouw gegevens uit dit formulier doen? Lees dan onze privacyverklaring.

Wil jij eigenaarschap ontwikkelen?

Dat kan met oa. games, leergangen, scans en workshops bij Performance Matters!

Vind onze diensten hier