Over eigenaarschap en eigenaarschap, een vast goed voorbeeld.

Terug naar overzicht

Over eigenaarschap en eigenaarschap, een vast goed voorbeeld.

Regelmatig komen er mooie praktijkvoorbeelden langs over wat eigenaarschap inhoudt en hoe het er uitziet als mensen geen eigenaarschap nemen.

Zo was daar afgelopen week de berichtgeving over Prins Bernhard, neef van onze koning. Een ondernemende en vermogende man, alle lof daarvoor, dat krijg je niet alleen maar voor elkaar door geboren te zijn zoals hij geboren is.

Hij is, direct en via ondernemingen, eigenaar van een flinke vastgoedportefeuille. Hiervan bevinden zich flink wat panden in Amsterdam. De gemeente constateerde overtredingen, en maakte anderhalf jaar geleden de Prins daarop attent. Niet eenmalig, maar een aantal keren.

De Prins was zich van geen kwaad bewust, wist het niet, het klopte niet, hij had helemaal geen brieven van de gemeente ontvangen, hij had het beheer en de afhandeling van de post uitbesteed.

Eigenaarschap waar wij het bij Performance Matters over hebben gaat over psychologisch eigenaarschap: uit het onderzoek dat we er samen met Motivaction naar gedaan hebben komen een aantal factoren naar voren.

Het gaat om factoren als beseffen wat je rol inhoudt en welke verantwoordelijkheden en resultaten daarbij verwacht worden, actie ondernemen als je rol dat vraagt, kritiek benutten om te leren, dat soort dingen.

De Prins is wellicht eigenaar van een vastgoedportefeuille, maar toont zich geen eigenaar in de psychologische zin. Hij toont niet dat hij besef heeft van zijn rol, zowel als vastgoedeigenaar als in de rol van lid van de koninklijke familie. Kritiek afschuiven en je kop in het zand steken, het past niet en je bent er geen goed rolmodel mee. In een zakelijke rol kun je bevoegdheden delegeren, verantwoordelijkheden nooit helemaal. Uitbesteden ontslaat je niet van een zekere eindverantwoordelijkheid gegeven je rol.

Frans Wijngaarden

meer weten over wat we allemaal doen rondom het thema eigenaarschap? Kijk op onze website www.performancematters.nl

Over eigenaarschap en eigenaarschap, een vast goed voorbeeld.

Wil jij eigenaarschap ontwikkelen?

Wil jij verder sparren naar aanleiding van deze blog? Vul je gegevens in in en wij nemen contact met je op.

Wil je weten wat we met jouw gegevens uit dit formulier doen? Lees dan onze privacyverklaring.

Wil jij eigenaarschap ontwikkelen?

Dat kan met oa. games, leergangen, scans en workshops bij Performance Matters!

Vind onze diensten hier