Vier tips om tot verbinding te komen

Terug naar overzicht

Vier tips om tot verbinding te komen

Verbinding met jezelf, de ander, je werk. Het gaat als je het mij vraagt altijd over hoe echt je durft te zijn.  

  1. Durf vragen te stellen:

Het is mij vroeger regelmatig overkomen dat we in de klas een opdracht kregen en ik dacht dat iedereen behalve ik de opdracht begreep. Ik voelde me dom wanneer ik een vraag zou stellen, dus veinsde ik maar dat ik het begreep. 

Op het moment dat de opdracht ingeleverd moest worden ging ik stuk van de zenuwen. Hoe moest ik iets opleveren wat ik niet begreep? 

  1. Je eigen mening, oordeel, overtuiging en belang bespreekbaar maken. 

De ideeën en gedachtes die je ergens over hebt, zijn voor jezelf waar. Je handelt er over het algemeen ook naar. De ander kent deze niet en heeft zo zijn eigen ideeën en gedachtes. Dit kan enorme botsingen opleveren in het contact met de ander. Het kan best spannend zijn je meningen, oordelen, overtuigingen en belangen met de ander te delen. Je laat jezelf zien en dat maakt je kwetsbaar. 

Ik heb in teamvergaderingen maar al te vaak gezien dat men elkaar probeert te overtuigen van iets, waarop de ander reageert door hetzelfde te doen. Dit levert nooit de verbinding op die je (in een team) graag wilt zien. Wat helpt, is het aandacht hebben voor elkaars gedachten en ideeën door iemand de ruimte te geven erover te vertellen. Hier met open vragen op door te vragen en je eigen gedachtes aan de kant te zetten of om te buigen naar een open vraag aan de ander. 

  1. Durf je behoefte uit te spreken:

Je hebt een behoefte, dus je hebt iets nodig, om verder te komen of om te groeien in, het is belangrijk om hier gevolg aan te geven. Je geeft jezelf erkenning wanneer je handelt naar behoefte. En dit kan soms behoorlijke spanning opleveren bij jezelf vanuit schaamte voor de behoefte. Een reactie daarop die ik regelmatig in de praktijk terug zie is het voor de ander invullen hoe die zal reageren op jouw behoefte; ‘Hij zal me wel een zeur vinden, hij ziet me aankomen, enzovoort. 

Het gaat je waarschijnlijk helpen wanneer je hierin bedenkt hoe jij het ervaart als een ander zijn behoefte uitspreekt. Keur je die af of vind je het meestal fijn dat de ander aangeeft wat hij nodig heeft? 

  1. Geef woorden aan wat iets met je doet: 

Je kan je vast een beeld vormen bij de volgende situatie:

‘Een collega komt naar je toe en zegt, toen jij vanmorgen zo stellig was over hoe dit moest gebeuren, voelde ik totaal geen ruimte meer om erover met je in gesprek te gaan. Je reageert: ‘Oh joh, meen je dat, dat was helemaal niet mijn bedoeling, het was voor mij gewoon logisch, had jij een ander idee?’  

Het niet uitspreken van wat iets met je doet, kan leiden tot afstand in plaats van verbinding. 

Zoals Maan in haar nieuwste lied bezingt durf jezelf te zijn!

Meer weten over verbinding? Neem gerust hier contact met ons op

 

Vier tips om tot verbinding te komen

Wil jij eigenaarschap ontwikkelen?

Wil jij verder sparren naar aanleiding van deze blog? Vul je gegevens in in en wij nemen contact met je op.

Wil je weten wat we met jouw gegevens uit dit formulier doen? Lees dan onze privacyverklaring.

Wil jij eigenaarschap ontwikkelen?

Dat kan met oa. games, leergangen, scans en workshops bij Performance Matters!

Vind onze diensten hier