Voldoen aan verwachtingen van anderen: dat is bijna niet te doen

Terug naar overzicht

Voldoen aan verwachtingen van anderen: dat is bijna niet te doen

Werken vanuit eigenaarschap en krampachtig moeten voldoen aan verwachtingen van anderen: het gaat niet goed samen.

Ik heb een schat van een zoon. Ik heb er twee, maar in deze blog heb ik het over de oudste. Hij is 10 jaar geleden gediagnosticeerd met PDD-NOS. In het kort komt het er op neer dat het een lichte vorm van autisme is.

Eén van de kenmerken die hij laat zien in het dagelijks leven is dat hij slecht tegen spanning kan. Dat uit zich bijvoorbeeld in het volgende fenomeen: als ik in deze zomerperiode de autoraampjes open heb en ik zet vervolgens de muziek aan dan móet hij óf de muziek zachter zetten óf de autoraampjes sluiten.  Het idee alleen al dat er misschien iemand is die last van ons of van hem heeft is zo ondraaglijk voor hem dat hij in de actie schiet.

Beperkt door de verwachtingen van anderen?

Ook wij gezonde normale professionals laten onszelf vaak leiden door (ingebeelde) verwachtingen die anderen van ons hebben. Dat gebeurt meestal onbewust. 

Het ons laten leiden door ideeën die we hebben van verwachtingen van anderen staat onze eigenaarschap in de weg: we houden ons niet bezig met onze doelen en nemen niet de beslissingen die gaan leiden tot resultaten die we als professional graag willen realiseren, maar door hoe we denken dat anderen ons graag willen zien.

  • We nemen bijvoorbeeld geen risico omdat we niet ‘voor gek’ willen staan voor anderen.
  • We creëren geen nieuwe contacten omdat we anderen niet tot last willen zijn.
  • Fouten maken is uit den boze vanwege de vermeende negatieve reacties van anderen.
  • We besteden onze tijd om anderen te plezieren.
  • Soms zie ik dat mensen een baan kiezen of zelfs hun hele leven inrichten omdat ze denken dat het zo hoort / dat anderen of de maatschappij dat van ze verwacht.

Hoe uit zich dat bijvoorbeeld bij mij?

  • Qua geluid heb ik het bij het oefenen op m’n gitaar: al snel denk ik dat ik anderen tot last ben. In de realiteit heb ik er nog nooit kritiek op gehad, en al wel een heel stel complimenten.
  • Ik ben zelf al zo goed als volgeboekt voor het komende half jaar. Bij elke klant of netwerkcontact die contact opneemt en terloops vraagt ‘Je gaat deze klus toch wel zelf doen he?’  heb ik in m’n hoofd al ‘ja’ gezegd en laat ik het verkrampte gevoel in m’n buik maar voor wat het is.  In de realiteit vindt elke klant het prima om door een ander dan mezelf begeleid te worden. Essentie is meer dat er goed geluisterd wordt naar het vraagstuk en we er een mooi aanbod voor hebben waar de klant prachtige resultaten mee gaat realiseren.
  • Ik ben verhuisd van een villa aan het water op stand in Rotterdam naar een bovenwoning in Utrecht.  Ook al is het in mijn leven een meer dan passende stap, ik hoor mezelf tegenover anderen die keuze goedpraten. In de realiteit zal het de mensen om me heen een zorg zijn waar ik woon zolang ik er maar met plezier woon.
  • Tijdens het schrijven van een nieuw voorstel van een klant heb ik op allerlei momenten de neiging perfectionistisch te zijn om zo te willen voldoen aan de (door mij ingebeelde) verwachtingen die deze klant van ons heeft. Het haalt meestal de creativiteit er uit en ik heb mezelf dan ook tot de orde te roepen om het schrijven van dit soort voorstellen niet uit te stellen als gevolg van mijn perfectionisme.

Een wedstrijd die je niet kunt winnen

Het kan maar zo zijn dat jij ook, bewust of onbewust, op een uitputtende manier probeert te voldoen aan de verwachtingen die mensen in jouw omgeving van jou hebben.

Het vreet energie en het haalt de focus weg van het werken aan resultaten die er voor jou toe doen. Voldoen aan de (door jou ingebeelde) verwachtingen van anderen? Het is een wedstrijd die je niet winnen kan.

Tijd voor eigenaarschap

Eigenaarschap op dit gebied begint met jezelf heel erg goed kennen en snappen wat jou motiveert om bepaalde beslissingen te nemen of dingen wel of juist niet te doen.

Het gaat om het herkennen van de momenten waarop jij beslissingen neemt of dingen wel of juist niet doet om anderen te plezieren in plaats van vanuit eigenaarschap aan de slag te zijn om vorm te geven aan de resultaten die er voor jou toe doen.

Herken jij deze dynamiek en wil je er vanuit eigenaarschap mee aan de slag? Geef een voorbeeld uit jouw werkpraktijk, deel deze met ons via LinkedIn in de reacties en je maakt kans op GRATIS deelname aan de leergang eigenaarschap die op 1 september start in Utrecht. 

Voldoen aan verwachtingen van anderen: dat is bijna niet te doen

Wil jij eigenaarschap ontwikkelen?

Wil jij verder sparren naar aanleiding van deze blog? Vul je gegevens in in en wij nemen contact met je op.

Wil je weten wat we met jouw gegevens uit dit formulier doen? Lees dan onze privacyverklaring.

Wil jij eigenaarschap ontwikkelen?

Dat kan met oa. games, leergangen, scans en workshops bij Performance Matters!

Vind onze diensten hier