Wat maakt een team een team?

Terug naar overzicht

Wat maakt een team een team?

Ik zag een motiverende spreuk langskomen op LinkedIn. 'A team is not a group of people who work together. A team is a group of people who trust each other.'

Wat een sympathieke tekst. De foto werd al snel voorzien van een aantal likes.

Het is zeker een mooi element: teamleden die elkaar vertrouwen. Ik maak liever onderdeel uit van een team waarin we elkaar vertrouwen dan dat ik in een team zit waar allerlei wantrouwen heerst.

Het is niet voldoende voor een swingend team wat tot prachtige resultaten komt.

Er zijn natuurlijk boekenkasten volgeschreven over effectieve teams. Lencioni heeft een prachtige bijdrage geleverd. In zijn piramide maakt hij visueel hoe hij aankijkt tegen elementen die bijdragen aan het zijn van een effectief team.

Vertrouwen is hierbij een belangrijke basis, maar zeker niet het enige element. Je wil ook dat een team effectief conflicten hanteert, commitment naar het team laat zien, verantwoordelijkheid nemen voor hun rol in het team en het team als geheel en uiteindelijk een professionele focus heeft op het realiseren van de resultaten waar het team toe in staat is.

Ook het Lencioni plaatje is een abstractie. Een team is een levend geheel. We werken veel met teams om vanuit eigenaarschap met elkaar de ontwikkeling van het team vorm te geven. Dat vraagt vertrouwen, en meer. Ik kijk als begeleider van teams hoe het team als geheel en individuele teamleden wel of geen eigenaarschap opnemen voor het team en de resultaten die van het team verwacht worden. Vaak blijken veel mooiere resultaten te realiseren dan het team zelf voor mogelijk had gehouden.

Als je interesse hebt dat we met een team of teams gaan werken waar jij mee te maken hebt (omdat je het team leidt, er deel van uitmaakt of er vanuit een staffunctie bij betrokken bent), ga ik natuurlijk graag met je in gesprek.

Wat maakt een team een team?

Wil jij eigenaarschap ontwikkelen?

Wil jij verder sparren naar aanleiding van deze blog? Vul je gegevens in in en wij nemen contact met je op.

Wil je weten wat we met jouw gegevens uit dit formulier doen? Lees dan onze privacyverklaring.

Wil jij eigenaarschap ontwikkelen?

Dat kan met oa. games, leergangen, scans en workshops bij Performance Matters!

Vind onze diensten hier